Todd Phillips’ «Joker» vant Gulløven, Roman Polanski stakk av med Sølvløven i Venezia

Todd Phillips´ Joker tok med seg Gulløven i Venezia lørdag kveld, mens Roman Polanski fikk andreplassen Sølvløven -Juryens store pris for An Officer and a Spy.

Etter å ha mottatt prisen takket Phillips «Warner Bros. og DC for at de gikk ut av komfortsonen deres og tok en så dristig valg med meg og denne filmen.»

Filmens stjerne, Joaquin Phoenix, ble med på Phillips på scenen. Todd Phillips: «Det er ingen film uten Joaquin Phoenix. Joaquin er den heftigste og lyseste og mest åpensinnede løven jeg kjenner. Takk for at du stoler på meg med ditt vanvittige talent .»

Svensk prisvinner

Svenske Roy Andersson vant Sølvløven for beste regi for Om det oändliga. Han har tidligere stukket av med Gulløven  – i 2014 for En due satt på en gren og funderte over tilværelsen.

Luca Marinelli vant Volpi Cup for beste skuespiller for sin hovedrolle i Martin Eden. Og Ariane Ascaride vant Volpi Cup-prisen for beste skuespillerinne for Gloria Mundi.

Hong Kong-regissøren Yonfan vant prisen beste manus for sin film Nr. 7 Cherry Lane. Han holdt en lidenskapelig tale og dedikerte prisen til hjemlandet. «Jeg håper Hong Kong vil være normal igjen slik at vi kan føle oss fri igjen,» sa han da han mottok prisen.

Selv om internasjonal presse stilte spørsmålstegn ved inkluderingen av Roman Polanskis An Officer and a Spy i en post #MeToo verden, fikk filmen en varm velkomst i Italia. Polanski, som ble dømt for voldtekt i 1978, mistet i fjor medlemsskapet i  Academy of Motion Picture Arts and Sciences. An Officer and a Spyer en gjenfortelling av Dreyfus-affæren. Den stakk også av med FIPRESCI-prisen – den internajonale krtikerprisen.

Vinnerne på 76. Venezia-festivalen:

Gulløven:  Joker, regi Todd Phillips

Sølvløven: – Juryens store pris: An Officer and a Spy, regi: Roman Polanski

Sølvløven Beste regi: Roy Andersson, regi. Om det oändliga

Volpi Cup for beste skuespillerinne: Ariane Ascaride, Gloria Mundi

Volpi Cup for beste skuespiller: Luca Marinelli, Martin Eden

Beste manus: Nr. 7 Cherry Lane, regi og manus: Yonfan

Spesiell jurypris: The Mafia Is No Longer What It Used to Be, regi: Franco Maresco

Marcello Mastroianni Prisen: Toby Wallace, Babyteeth, regi: Shannon Murphy