«Yomeddine» – ode til de utstøtte

4

Fjorårets egyptiske Oscar-kandidat er en sentimental og rørende ode om vennskap blant de utstøtte.

Yomeddine starter i en leprakoloni i Nord-Egypt i dag. Beshay (Rady Gamal) har tilbrakt nesten hele livet sitt her. Han kan huske at han ble droppet der av faren, som barn. Over tid ble spedalskheten helbredet og han har vokst opp og giftet seg.

Beshay lever på et område som kalle Søppelberget. Her samler skrap og gjenstander han kan selge. Til tross for fattigdommen finnes det også en slags lykke på Søppelberget. De som bor og jobber her er en venner som deler latter og historier på slutten av de lange dagene. Livet før han kom til leprakolonien er et fjernt minne.

Savn

Når kona hans dør oppstår det et savn hos ham. Han begynner å tenke tilbake på barndommen og byen Qena hvor han bodde som barn. Barndomsminne blir sterkere og han bestemmer seg for å finne slektningene sine, pakker sammen alle sine eiendeler og starter reisen langs Nilen mot Qena sammen sin kjæreste eiendel – eselet Harby – uforvarende over at en ung foreldreløs gutt, Obama, som han har blitt kjent med har fulgt etter ham. Sammen begynner de en reise som bringer dem i kontakt med egyptere fra alle samfunnslag: Noen prøver å svindle dem, noen blir venn med dem, og de fleste enten ignorerer eller frykter dem. Mistillit og mistenksomhet fra de de møter setter sitt preg må dem.

Dommedag

Yomeddine (2018) 97min | Adventure, Comedy, Drama | 20 September 2019 (Norway) Summary: A Coptic leper and his orphaned apprentice leave the confines of the leper colony for the first time and embark on a journey across Egypt to search for what is left of their families.
Countries: Egypt, Austria, USALanguages: Arabic

Abu Bakr Shawky, som både står for manus og regi, gir et innblikk inn i de forskjellige sidene av det egyptiske samfunnet og dets subkulturer. Yomeddine betyr ”dommedag” på arabisk. I forbindelse med filmen betyr det at kanskje spedalske og freaks – og alle de som betraktes som utstøtte i samfunnet, vil bli betraktet som likeverdige med alle andre på når oppgjørets time kommer. Det er det håpet alle de nederst på rangstigen håper på og lever med. I en gripende scene spør unge Obama Beshay om dyr står overfor Dommens dag. De har nettopp begravd eselet. Beshay svarer uten å nøle at dyr ikke blir dømt – ”de går direkte til himmelen”.

Mange av filmens kvaliteter skyldes de to hovedrolleinnhaverne Rady Gamal og unggutten spilt av Ahmed Abdelhafix. Regissør Abu Bakr Shawky fant Rady Gamal på en leprakoloni da han lagde en dokumentarfilm om lepra i 2008. Rady har kunnet spille på sine egne livserfaringer i sin tolkning av Beshay. Beshay er en overlever. Han beholder sin gode humor og positivitet, og nekter å la negativitet kontrollere ham. Samspillet mellom Rady og Ahmed er sterkt og bidrar til at det hele føles så ekte.

Yomeddine er en film de både å le og gråte over.