«Marianne & Leonard: Words of Love» – sterk og personlig dokumentar

5

Den britiske dokumentarfilmskaperen Nick Broomfield har laget en svært personlig dokumentar om forholdet mellom Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen.

Nick Broomfield har tidligere laget dokumentarer om andre store artister som Kurt & Courtney (1998), Biggie and Tupac (2002) og Whitney – Can I be Me (2017).

Skjebnemøte

Marianne & Leonard: Words of Love er både en kjærlighetshistorie og et interessant tidsbilde av bohemlivet på den greske øya Hydra på 1960-tallet – lenge før stedet ble et reisemål for jetsettere og rikfolk.

Når Marianne Ihlen og sønnen lille Axel ankommer Hydra på midten av 60-tallet har hun rømt fra det voldelige ekteskapet med forfatteren Axel Jensen. De hadde tidligere vært på Hydra, og nå søkte hun tilbake til bohemlivet på den greske øya. Hydra var på den tiden en fattig øy som var et samlingssted for musikere, forfattere og andre som ble tiltrukket av de tilsynelatende sorgløse bohemlivet.

Marianne & Leonard: Words of Love (2019) 102min | Documentary, Music | 11 October 2019 (Norway) Summary: An in-depth look at the relationship between the late musician Leonard Cohen and his Norwegian muse Marianne Ihlen.
Countries: USALanguages: English, Norwegian

For Marianne Ihlen ble det et skjebnemøte. Den unge blonde litt usikre kvinnen fra Oslo faller pladask for den mørke og kunstneren Leonard. Den unge kanadiske forfatteren Leonard Cohen arbeider med sin debutboken «Beautiful Losers». Han jobber hardt for å lykkes som forfatter – stort sett under påvirkning av hallusinerende stoffer. Marianne er den som passer på ham, lager mat og tar seg av husholdet. Hun ble hans muse og inspirerte ham seinere å skrive sanger om henne som ”So Long, Marianne” og ”Bird on a Wire”.

Angsten eter sjelen

Leonard Cohen kommer fra en rik jødisk familie i Montreal og vender stadig tilbake dit mens han sliter med sin depresjon. Det midt i en slik perioden at den unge Nick Broomfield kommer til Hydra. Han er tretten år yngre enn Marianne, men for en kort tid blir han hennes elsker. Siden den tiden har de holdt kontakt. Hans filmopptak med henne fra den tiden er det bærende elementet i dokumentaren.

Det sorgløse bohemlivet på Hydra næres av vin, LSD og amfetamin.  Marianne og Leonard innleder et forhold som skal vare gjennom flere år. De har det til felles at de begge er søkende. Leonard Cohen slår aldri gjennom som forfatter, og søker seg over i musikken. Han reiser til New York og spiller enn av sine låter for sangerinnen Judy Collins for å få hennes mening om musikken han jobber med. ”Suzanne” ble en kjempehit.

Leonard vil at Marianne og Axel skal flytte til ham i Montreal, men hun velger å bli på Hydra. «Kunstnere kan være lidenskapelige elskere, men de er sjelden gode ektemenn», slik den gode vennen Aviva Layton uttrykker det i filmen. Det kvinner overalt i Leonards nærhet, og han elsker å gi dem oppmerksomheten. Marianne vet alt om det og sjalusien blir så sterk at hun en periode vurder å ta sitt eget liv.

Sterk fortelling

De to glir gradvis fra hverandre og hun reiser etter hvert tilbake til Oslo, gifter seg og lever et stille og borgerlig liv.

Bohemlivet Marianne, Leonard og de andre kunstnerne levde på Hydra kan virke idyllisk, men romantikken rundt livet der faller drastisk på slutten av dokumentaren da det viser seg at et altfor langt opphold på øya, spesielt for barna, resulterte i psykisk sykdom, narkomisbruk, overgrep og i mange tilfeller en for tidlig død. Dessverre er Lille Axel intet unntak.

Billedmessig er styrken til Marianne & Leonard: Words of Love at Nick Broomfield gjorde mange opptak med Marianne Ihlen mens han var kjæresten med henne. Bildene underbygges med klipp fra et intervju hun gjorde med NRK i 2005. Det er denne første delen av filmen som er mest interessant. Den andre delen av filmen blir mindre om forholdet mellom de to og mer om Leonard Cohens karriere.

De to hold likevel kontakt med hverandre til det siste. Filmen sterkeste øyeblikk er når vi møter henne å dødsleie og får et avskjedshilsen fra Leonard. De døde med tre måneders mellomrom. Marianne & Leonard: Words of Love er en sterk film om levd liv.