«Avatar»-oppfølgerne blir filmhistoriens dyreste filmprosjekt

James Cameron jobber med tidenes dyreste filmprosjekt. De fire «Avatar» -oppfølgerne får et budsjett på en milliard dollar, i overkant av 10 milliarder kroner.

Deadline rapporterer om et samlet budsjett på over 1 milliard dollar. De overgår både Hobbit -trilogien og de to siste Avengers-filmene, som også ble filmet back-to-back for rundt 750 millioner dollar.

Et slikt budsjett burde gjøre de fleste svette, men ikke James Cameron. Han lagdetidenes dyreste film i 1991 da Terminator 2 kom ut, og igjen med Titanic i 1998. Men budsjettene deres (på henholdsvis 100 og 200 millioner) er småpenger i sammenlignet med den massive produksjonen av Avatar nummer 2, 3, 4 og 5.

Fortsatt vil med fire filmer være «bare» 250 millioner dollar per film, som nå er standard for en blockbuster. Og gitt de enorme kinoinntektene for Avatar  i 2009, er forventningene skyhøye til at innsatsen gir penger i kassa.

Innspillingen av Avatar 2 og  3 begynte allerede høsten 2017 på New Zealand. For tiden er arbeidet satt på pause på grunn av corona-restriksjoner. Premieredatoen er satt til 17. desember 2021 – og det spørs vel om den holder.