Amazon kan bli ny eier av Odeon-kinoene

Amazon sirkler rundt AMC Theatres – verdens største kinokjede og eieren av Odeon-kinoene. Dagens kinesiske eier er i trøbbel. En avtale kan redde kinokjeden – og vil mest sannsynlig snu oppned på hele kinobransjen.

Amazon og AMC Theatres skal ha holdt samtaler om en potensiell overtakelse av AMC av Amazon, skriver The Mail. Kilder sier til avisen at online shopping- og teknologigiganten, drevet av milliardæren Jeff Bezos, kan overta Amerikas AMC Theatres som er  verdens største kinokjede. Selskapet eier også Odeon-kjeden i Norge.

En avtale vil. markere et skifte i filmindustriens historie og ville gi strømmegigantene et enda strammere grep om Hollywood. Det vil garanter føre til at kinovinduet står fall og føre til en samordning av filmslipp på de forskjellige plattformene.

Ryster filmbransjen

Amazon og Netflix har rystet filmbransjen de siste årene. De har imidlertid ennå ikke flyttet inn på kinoene, selv om Netflix har kjøpt et par eldre kinoer i henholdsvis i New York og Los Angeles.

AMC er på randen av konkurs, og det gir Amazon muligheten til å overta kjeden på billigsalg. Selskapet er det siste målet på Amazons treffliste. Amazonser drar nytte av coronaviruskrisen, som har etterlatt mange store firmaer i økonomisk krise.

Jeff Bezos´Amazon har allerede rystet filmbransjen. Nå kan han bli eier av verdens største kinokjede.

Gigant

Bezos grunnla Amazon i 1994 som en nettbokhandel. Det har siden vokst det til et av verdens største selskaper, med en rekke gigantiske divisjoner. Det er nå verdens mest kjente shoppingnettsted og har en populær videotjeneste og produserer egne filmer og TV-serier gjennom Amazon Studios.

Selskapet ble den første strømmetjenesten som vant en Oscar i 2017  med Manchester By The Sea, med Casey Affleck og Michelle Williams i hovedrollen.

Amazon kjøpte supermarkedskjeden Whole Foods Market i 2017  og Bezo viste med det at han  var villig til å bruke penger på å kjøpe ikke-nettbaserte selskaper. Å kjøpe en kinokjede vil gjøre det mulig for Amazon å kontrollere filmene fra prosuksjon til visning av filmer på alle plattformer og gi selskapet større dominans i bransjen.

Amazons interesse for kinoer er ikke ny. I 2018  vurderte det å kjøpe den amerikanske arthouse-kinokjeden Landmark Theatres, men tapte budkampen  mot Cohen Media Group. Også Netflix var interessert i Landmark Theatres. En overtakelse av AMC ville være i en annen skala ettersom Landmark bare hadde rundt 250 saler i USA, mens AMC har rundt 10.000 rundt om i verden.

Muskler

Amazon har absolutt muskler nok  til å kjøpe AMC, hvis markedsverdi har falt sammen de siste årene til bare 420 millioner dollar. Amazon genererte overskudd, eller nettoinntekt, på 2,5 milliarder dollar de første tre månedene i år.

AMC ble kjøpt av det kinesiske konglomeratet Dalian Wanda Group Co. for 2,6 milliarder dollar i 2012. Under Wanda lanserte AMC en større utvidelsesplan, og kjøpte i 2016 Odeon  Cinemas. Avtalene gjorde AMC til verdens største kinoselskap, med 1000 kinoer og 10 000 saler over hele verden.

Mot stupet

Imidlertid ble utvidelsesplanen ekstremt dyr og etterlot AMC med en gjeld som nå er nær 5 milliarder dollar. Forrige måned hentet AMC 500 millioner dollar fra obligasjonsinvestorer i et forsøk på å holde seg flytende under krisen. Analytikere spår selskapet konkurs i månedskiftet juni/juli hvis det ikke kommer inn friske penger.

Allerede før pandemien hadde lagt ned kinoer over hele verden, hadde AMCs aksjekurs sunket med 80 prosent siden slutten av 2016, kort tid etter at den overtok Odeon og Carmike.

AMC vil ikke vise den nye James Bond-filmen No Time To Die.

I forrige måned lamslo AMC filmindustrien da den kunngjorde at den ikke lenger vil vise filmer laget av Universal Pictures, en av de største studioene i Hollywood og som står  bak den nye Bond-filmen No Time To Die. Dette etter en kommentarer gitt av NBC Universal Media-sjef Jeff Shell, som foreslo at Universal kunne begynne å gi ut filmer på strømmetjenestser samtidig med kinolansering etter den vellykkede utgivelsen av Trolls World Tour.