Filmoppfølgere: de gode, de dårlige – og de grusomme

Opp gjennom årene har mange filmer sett dagens lys, og mange av dem har fått oppfølgere. Noen ganger lever oppfølgerne opp til forventningene – og til og med overgår dem – men ved flere anledninger hadde det nok vært best om produsentene ga seg mens leken enda var god. Vi skal se nærmere på suksesshistoriene, så vel som oppfølgere verden godt kunne vært foruten. Les videre!

Gode oppfølgere

Selv om det til stadighet dukker opp kleine oppfølgere, er det noen konsepter som har fått braksuksess, og som fortsetter å imponere, mange år etter at første film ble lansert. Vi skal se nærmere på noen av de beste filmene gjennom tidene – og deres oppfølgere.

Star Wars

Den første Star Wars-filmen – A New Hope – ble vist for første gang i 1977, og til tross for at mye har skjedd på den teknologiske fronten siden den gang, forblir Star Wars blant de mest populære filmene som finnes. Gjennom årenes løp har det kommet så mange som åtte etterfølgere, og Star Wars-tilhengere over hele verden venter i spenning på at enda flere nye Star Wars-oppfølgere skal se dagens lys.

Star Wars har blitt en uknuselig merkevare – kanskje blant de aller sterkeste i filmbransjen. I dag er Star Wars så mye mer enn en filmserie. Det finnes Star Wars-museer, Star Wars-rollespill og faktisk også et hotell basert på Star Wars. Hvem vet hvor Star Wars-eventyret ender.

Jurassic Park

Da den første Jurassic Park-filmen kom i 1993, fikk den umiddelbart suksess verden over. Den ble ansett som en av de aller mest innbringende filmene gjennom tidene, og det er flere grunner til det. For det første bygger Jurassic Park på et spennende konsept – dinosaurer som gjenoppstår. Dette kombinert med frekke replikker, morsomme scener og familiedrama ble nøkkelen til suksess. Det var derfor ingen hemmelighet at filmsuksessen fikk oppfølgere.

I etterkant av den første filmens suksess, har det kommet hele fem oppfølgere – Den tapte verden, Jurassic Park III, Jurassic World, Jurassic World: Fallen Kingdom og Battle at Big Rock. Ikke nok med det: I 2022 kommer den sjette oppfølgeren ut – Jurassic World: Dominion.

Man skulle tro at konseptet var oppbrukt etter så mange år, men Jurassic Park fortsetter å levere. Grunnet den store suksessen er det kanskje ikke overraskende at franchisen fremdeles utvides. Spillere kan se tilbake på en rekke Jurassic Park-titler fra flere spilleverandører. De senere årene har denne trenden utviklet seg fra tradisjonelle spillkonsoller til nettcasinoverdenen, der Microgaming har fått lisensen til å utvikle Jurassic Park til en spilleautomat.

Dårlige oppfølgere

Så langt har vi sett på noen av de største filmsuksessene verden har vært vitne til, men dessverre har også mange oppfølgere havnet i motsatt ende av skalaen. Her kommer noen av dem.

Dum og dummere

Den første Dum og dummere-filmen kom i 1994 og ble en suksess. Jim Carrey og Jeff Daniels spilte hovedrollene, og med sin spenstige humor og sine kleine scener lot publikum seg imponere. Konseptet i seg selv var ikke all verdens, men det gjorde de gode skuespillerprestasjonene opp for. I hvert fall i den første filmen. Da film nummer to ble utgitt i 2014, var konseptet brukt opp, og humoren hadde vi sett før. Filmen levde ikke opp til forventningene. Allikevel ble det laget flere filmer basert på samme konsept – som ødela det gode ryktet fullstendig. Dum og dummere: Da Harry møtte Floyd ble lansert i 2014, og på IMDb har den en rating på 3,4. Mer trenger vi ikke å si.

Haisommer

Den første Haisommer-filmen kom så tidlig som i 1975, og den ble en stor suksess. Dette skyldes nok flere ting – den var både spennende og skremmende, og konseptet var unikt. Filmskapere verden over så hvordan hai-konseptet slo an, og det ble raskt bestemt at Haisommer 2 skulle bli en realitet. Haisommer 2 ble begynnelsen på flere tiår med dårlige haifilmer – alle inspirert av den første store haifilmen regissert av Steven Spielberg.

Grusomme oppfølgere

Selv om utvalget av dårlige oppfølgere er stort, er det én filmserie som skiller seg ut i negativ forstand. Har du ikke hørt om Sharknado-filmene enda? Slapp av, du har virkelig ikke gått glipp av noe.

Sharknado

Når vi snakker om dårlige filmer og har haier som tema, kan vi ikke unngå å nevne Sharknado-filmene, for stort dårligere blir det faktisk ikke. Den første Sharknado-filmen kom i 2013, og til tross for kjente navn som Tara Reid i rollebesetningen, ble filmen en katastrofe. På IMDb har filmen fått en rating på 3,3 – det er ekstremt dårlig.

Allikevel har det i etterkant av Sharknado kommet hele fem oppfølgere. Navnet på den så langt siste oppfølgeren er imidlertid The Last Sharknado: It’s About Time. Denne ble utgitt i 2018, og enn så lenge ser det ut til at det faktisk kan ha vært avslutningen på Sharknado-marerittet. Vi håper det.