Fra Instagram til «Atlantic Crossing»

Søndag er det premiere for dramaserien Atlantic Crossing på NRK. Kirsti Løvås spiller Eliza Forbes – rollen fikk hun via Instagram.

– Jeg hadde jo hørt om serien før de startet og var i kontakt med produksjonen og castingen for å få en rolle. Så fikk jeg egentlig bare beskjed om at det er ikke noe her. Så hadde de startet opp. Ved en ren tilfeldighet så kontaktet jeg Silje Hopland Eik, produsenten, over Instagram. Jeg skjønte i ettertid at de var i beit – de fant ikke noen som kunne spille Eliza. De hadde også vært på jakt blant amerikanske skuespillere uten å finne den de ville ha. Plutselig fikk jeg min mulighet. Det var vanvittig godt for meg – og godt for dem. Det var henne de manglet.

– Det viser vel også hvor viktig det er å stå på?

– Det gjør det. Det var litt flaks og litt ”on the ready to go.” Det er jo litt sånn det er å være skuepiller, så lenge du jobber og jobber og aldri gir opp så vil du komme til det punktet hvor du får muligheten. Hvis du ikke har stått på – så faller jo den muligheten bort. Det er viktig å være klar og kaste seg ut i det når du får den sjansen du får.

-Det var litt flaks og litt ”on the ready to go.” Det er jo litt sånn det er å være skuepiller, så lenge du jobber og jobber og aldri gir opp så vil du komme til det punktet hvor du får muligheten.

Historisk drama

Serien er inspirert av historien om kronprinsesse Märtha og hennes flukt med prinsebarna til USA under 2. verdenskrig.

Kirsti Løvås har nettopp vært på førpremieren på Collosseum kino i Oslo hvor de to første episodene av Atlantic Crossing ble vist.

– Jeg merket på publikum at de ble berørt, sier skuespillerinnen som kommer inn i tredje episode av seriene og er med i fem av åtte episoder.

Den åtte episoder lange dramaserien handler om kronprinsesse Märthas forhold til president Roosevelt under 2. verdenskrig.

Atlantic Crossing starter 9. april 1940, da Norge blir okkupert av Nazi-Tyskland og kongefamilien tvinges på flukt. Kronprinsesse Märtha forlater Skaugum i Asker og reiser via Sverige til USA med barna Ragnhild, Astrid og Harald, vår nåværende konge. Kronprins Olav, kong Haakon og regjeringen drar til England.

Det oppsto et nært vennskap mellom kronprinsessen og USAs president Franklin D. Roosevelt. Hun var politisk engasjert og hadde et hemmelig oppdrag: Å fremme Norges sak for president Roosevelt.

Wild card

– Karakter en min er ”wild card” i denne serien. Hun er der de har tatt seg størst kunstnerisk frihet. Ellers er de veldig tro mot historien, men det er jo en dramaserie.

I fem av åtte episoder spiller hun rollen som Eliza Forbes, en rollefigur basert på en kvinne i presidentens nærmeste sirkel.

Kirsti Løvås er utdannet fra Academy of Live and Recorded Arts (ALRA) og har blant annet spilt hovedrollen i «Vinter» av Jon Fosse på Torshovteatret og vært med filmen De klarsynte og tv-seriene Exit, Neste sommer og Roeng.

Stjernespekket drama

Det er ikke hvem som helst som hun spiller mot i denne storsatsingen fra NRK. Twin Peaks-stjernen Kyle MacLachlan spiller president Roosevelt, Sofia Helin (Broen) er kronprinsesse Märtha og Tobias Santelmann spiller kronprins Olav. Elizas venninne Ragni Østgaard, kronprinsessens betrodde hoffdame, spilles av Anneke von der Lippe.

– Eliza blir en del av kretsen rundt kongefamilien og presidenten. Hun tilhører den innerste sirkelen – og er massøse for president Roosevelts mor Sarah Delano Roosevelt. Hun ble en integrert del av Roosevelt-familien – hun er der ofte. Eliza er basert på en virkelig kvinne som var massøse for presidentens mor og var av norsk ætt. Hun blir en motsats til de litt mer trauste norske. Hun er flamboyant og veldig amerikansk i sin fremtoning.

I fem av åtte episoder spiller hun rollen som Eliza Forbes, en rollefigur basert på en kvinne i presidentens nærmeste sirkel.

Fra Asker til Atlantic Crossing

Kirsti Løvås er fra Asker.

– Jeg har gått rundt Skaugum 17. Mai helt siden jeg var barn og ropt hurra. Jeg har også jobbet litt som vikarlærer og da har jeg også hatt noen av prinsebarna i klassen. Jeg føler jo en tilhørighet her og er jo ukentlig en runde rundt Semsvannet ved Skaugum.

Regissør Alexander Eik har jobbet i ni år med denne serien – som nå allerede før premier er solgt til 30 land. For å Kirsti Løvås ble det en atskillig mer intens opplevelse.

– Mye av serien er spilt inn i Praha og det ble mange turer dit i perioden desember til juni. Jeg elsker den magien som skjer på et filmsett.

– Hva slags forberedelser har du gjort for å sett deg inn i hvordan det var i kretsene rundt Roosevelt og kongefamilien i USA under krigen?

– Da jeg ble kalt inn på prøvefilming så gikk det jo mange uker før jeg fikk svar. Slik er det. Vanligvis legger jeg historien vekk mens jeg venter på svar, men denne ganen gjorde jeg ikke det. Jeg så alt det jeg kom over av dokumentarer, leste bøker fra perioden om kongefamilien og presidenten. Jeg gjorde my research på tidsepoken og selve historien om kongefamilien. Jeg prøve å finne ut om Eliza, men hun er det ikke mulighet å finne så mye om utenom de detaljene jeg hadde. Derfor har jeg jobbet med å skape min egen historie om hvordan hun må ha vært, hvorfor hun gjør som hun gjør og er som hun er. Jeg lagde min egen bakgrunnshistorie om henne for å finne personligheten hennes og knytte det opp mot meg og mitt liv – hva jeg kan bruke for å forstå henne.

Fokus på film

– Jeg så på imdb at du har forandret navnet ditt til engelsk skrive måte – Kirsti Lovas.

– Det gjorde jeg allerede på teaterskolen i London. For meg er det rent praktisk. Jeg heter Løvås når jeg går til legen eller leser inn bøker på Lydbokforlaget, men alt som har med film å gjøre er det Lovas. Det er kunstnernavnet mitt – det er jo nokså vanlig innen filmbransjen. Løvås er hun lille jenta som har vokst opp i Asker, mens Lovas har jeg hatt i  nesten 20 år som filmskuespiller.

– Hvilke planer har du fremover?

– Som skuespiller har man alltid mange baller i luften, men det er jo ikke alle som faller ned. For meg er det viktig å opprettholde faget mitt –så jeg tar tar kurs, går til coaching for å holde i gang.

– Det har alltid vært film som har vært mitt fokus. Jeg tenkte derfor aldr i studere til skuespiller her fordi det ikke var teater som var mitt fokus – derfor reiste jeg til London. Jeg er jo vokst opp med Hollywood-filmen og det er alltid det som har vært magien for meg. På teaterskolen i England fikk jeg jo også en forkjærlighet for teatret også. Det er en egen magi å stå på scenen og kommunisere direkte med publikum, men drømmen er å få en rolle i en britisk dramaserie. Jeg elsker kostymedramaer. Jeg håper jo at rollen min Atlantic Crossing kan hjelpe meg på veien.