B25_20970_RC James Bond (Daniel Craig) prepares to fight in NO TIME TO DIE, a DANJAQ and Metro Goldwyn Mayer Pictures film. Credit: Nicola Dove © 2019 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

Bond-filmen «No Time to Die» er utsatt igjen – akkurat det kinoene ikke trengte nå

Den 25. Bond-filmen er på nytt utsatt. Nå er det oktober som blir premieremåned. Dermed står kinoene uten sin antatt største premierefilm første halvår.

Filmen, med Daniel Craig, skulle åpne 2. april, men MGM kunngjorde torsdag at de ville utsette premieren til 8. oktober.

-Dette er jo nettopp den filmen som vi lenge håpet skulle dra i gang kinobesøket igjen. Når den nå igjen er utsatt, for tredje gang, og ikke kommer før i oktober er det selvsagt svært uheldig. Den er spesielt viktig for kinoene i Norge fordi flere opptak er gjort her i landet og det øker vanligvis interessen for en film som allerede i utgangspunktet er stor, sier Film & Kinos administrerende direktør Guttorm Petterson til Cinema.

De skiftende tidsplanene for No Time to Die er et symbol på pandemiens innvirkning på Hollywood. Den 25. filmen i Bond-serien var den første store filmen som ble utsatt på grunn av pandemien, men den var langt fra den siste.

Blockbusters som Marvels Black Widow, Universal’s F9 og Paramounts Top Gun: Maverick er alle blitt utsatt. Andre filmer, som Warner Bros.’ Wonder Woman 1984, gjorde en hybridutgivelse og ble i USA sluppet på kinoene og HBO Max samme dag.

Noen filmer som Pixars Sjel og Disneys Mulan har hoppet over amerikanske kinoer og gått rett på strømming. Warner Bros. har til og med gått så langt at de sier at alle sine 2021-filmer på kino og på HBO Max samme dag. (Warner Bros. og CNN deler samme morselskap, WarnerMedia.)

Det er stadig flere spør seg om No Time to Die i det hele tatt kommer på kino. MGM er til salgs, og Apple skal være blant de interesserte.

Utsettelsen av No Time to Die er et enormt slag for kinoene som desperat trenger å få publikum tilbake. Å flytte filmen til et senere tidspunkt er likevel et sterkt signal om at det kan gå måneder før ting går tilbake til det normale på filmene.
Sony sa også torsdag at Ghostbusters: Afterlife, oppfølgeren til den populære Ghostbusters-serien, vil flytte fra 6. juni til 11. november.
De neste store filmene på kalenderen er Black Widow, med premierdato 7. mai, og F9 som kommer 28. mai. Norske kinoer får i vår helelr ikke drahjelp fra norske filmer. Sju av de ti filmene som har premiere første halvår er dokumentarer, og tradisjonelt har de et begrenset kinopublikum. Til høsten kommer det et tjuetall norske filmer som skal slåss om saler og publikum med alle de utsatte Hollywood-filmene.

No Time to Die inneholder flere scener som er spilt inn i Norge,  iblant annet Nittedal på Romerike og NFIs insentivordningen for internasjonale film- og serieproduksjoner har bidratt  med 47 millioner kroner.

Slik har premieredatoene flyttet seg for No Time to Die:

8. november 2019

14. februar 2020

8. april 2020

10. april 2020

25. november 2020

2. april 2021

8. oktober 2021…?