4K + Blu-ray «Scrooged» – En skrudd juleklassiker med 35-årsjubileum

Scrooged er en ellevill amerikansk crazykomedie og ikke minst en juleklassiker som krever et gjensyn før jul.

Charles Dickens´kortroman «A Christmas Carol» fra 1843, eller «En julefortelling» som den heter på norsk, handler om Ebenezer Scrooge som hater julen. Dickens er den aller mest adapterte av alle engelske forfattere og dermed har også denne historien blitt fortalt utallige ganger på radio, teaterscene, TV og film. Den mest velkjente og kanskje best likte av dem alle er filmen Scrooged (Skrudd, 1988).

En god vri

Etter Ghostbusters – Spøkelsesligaen (1984) var Bill Murray en av de mest populære skuespillerne du kunne se i 1980-tallets komedier. Regissøren på Scrooged var Richard Donner som hadde laget klassiker etter klassiker med filmer som Omen (1976), Supermann (1978), The Goonies (Dødninghodegjengen, 1985) og Leathal Weapon (Dødelig våpen, 1987). Duoen Murray og Donner lagde en ny vri på Dickens´ historie.

TV-direktøren Frank Cross (Bill Murray) misliker alle, men elsker å plage sine ansatte. Han er den yngste sjefen i TV-historien og er en svært bestemt og arg type. Han mangler vennlighet, veldedighet og nåde. Og ikke minst ønsker denne egoisten at folk skal sitte og se på TV på julaften. Derfor setter han opp en direktesending med Charles Dickens´ «En julefortelling» på julaften. De som motsier hans planer får sparken, slik som Eliot Loudermilk spilt av Bobcat Goldthwait best kjent som Zed i Politiskolen-filmene.

Julebudskapet

Så blir den selvgode Frank oppsøkt av gjenferdet til sin avdøde sjef. Den forrige direktøren Lew Hayward (John Forsythe) forteller ham at på julaften vil Frank få besøk av tre spøkelser. En drosjesjåfør fra fortiden, en fe fra nåtiden og en budbringer fra framtiden. De vil ta ham med på en reise for å vise ham hvordan hans selvopptatte skikkelse påvirker de rundt ham. Deriblant hans tidligere kjæreste Claire (Karen Allen).

Frank er den vi elsker å hate, mens Claire og den vimsete Eliot Loudermilk med hagle er de vi sympatiserer med. Spesialeffekter hadde mer sjarm før i tiden. Denne filmen er full av Oscar-nominerte praktiske effekter som liket til en svært død direktøren Lew til spøkelser i  beste Ghostbusters-stil.

Crazykomedie

Scrooged er en ellevill amerikansk crazykomedie slik de ble laget på 1980-tallet. Det er først og fremst morsomme gags og slapstick på løpende bånd. Åpningsscenen i Scrooged er et høydepunkt i seg selv. Det er en promo for en fiktiv TV-spesial kalt The Night the Reindeer Died som best kan beskrives som  et Die Hard 2-angrep på Julenissens hjem. Man får automatisk lyst til å nettopp se denne filmen og det er ikke rart at Tommy Wirkola, regissøren av Violent Night, har Scrooged som en av sine julefavoritter.

Det er en film om jul og kjærlighet som fungerer like godt 35 år senere. I filmen er jobben viktigere for Frank enn julens glade budskap. Historiens moralske budskap er at det ikke er for seint å angre på sine valg og endre seg. Scrooged er en juleklassiker som fint kan sees på nytt når det nærmer seg juletider.

Utblåsninger

Samtidig som filmen har opparbeidet seg en klassikerstatus som julefilm har ikke skuespiller Bill Murray bestandig vært like glad i den. Det skyldes noen uenigheter med regissør Donner under innspillingen.

Filmen foregår i et forrykkende tempo med stadige verbale utbrudd fra karakteren Frank. Murray selv var ikke spesielt fornøyd med karakterens utblåsninger. Og selv om han gjorde om på manus i forkant kom disse på ordre fra regissør Donner.

Oppgradere?

Har det noe for seg å oppgradere fra den tidligere Blu-ray utgaven? Til sitt 35-årsjubileum har julefilmklassikeren blitt remastret til 4K Ultra HD og til sin beste utgave så langt. Som ekstramateriale får vi over 50 minutter som aldri tidligere har vært på plate. I tillegg får vi et kommentarspor med Richard Donner som døde i 2021.

Bonusmaterialet stammer fra da filmen ble laget i 1988 samt mye som ble laget i 2006 i forbindelse med en DVD-utgivelse som det aldri ble noe av. Årsaken var visstnok at den tidvis sære Bill Murray ikke ville godkjenne dette tidligere. Derfor ble det droppet ved forrige utgivelse for 4-5 år siden.