Burde du skrive CV-en din på engelsk eller norsk?

Når man prøver å få seg en jobb innenfor filmverdenen, enten det er som anmelder eller tekstforfatter eller som en del av selve produksjonen er det hard konkurranse. Noe mange lurer på, er derfor hvordan man stiller seg selv best mulig når det kommer til å få de jobbene som er tilgjengelige.

I denne artikkelen skal vi snakke mer direkte om CV-en din, og hvordan du kan optimere denne for å ha best mulig sjanse til å komme inn i bransjen.

Når det kommer til å skrive en profesjonell cv er det flere forskjellige faktorer som spiller inn, og hva som egner seg av språk er noe som kan variere fra jobb til jobb. Det er nemlig mange ganger at dette med å skrive en CV på det språket man snakker i det landet jobben er, er det riktige, men i bunn og grunn handler det mest om arbeidsgiveren og stillingen.

Faktorene som spiller inn

Når du skal velge om CV-en din bør skrives på engelsk eller norsk, er det noen ting som er bra å tenke over. Under skal du få en liste med noen av de viktigste:

  • Hvilket språk skal jobbe utføres på? Kreves det for eksempel høyt nivå på enten norsk eller engelsk. Hvis ja, velg dette språket.
  • Hvem skal lese CV-en din? Hvis det er en internasjonalt agency du søker jobb hos, kan det være viktig at søknaden er på engelsk, slik at alle de som for eksempel skal være med på å produsere filmen kan lese søknaden din for å se om du er egnet.
  • Er jobbe i Norge eller utlandet? Hvis både jobben og arbeidsgiveren er i Norge, er det lite grunn til å skrive CV på engelsk, men jobben har noe som helst med utlandet å gjøre, er sannsynligheten for at noen som ikke skjønner norsk skal lese søknaden din betydelig større. Her kan det derfor lønne seg å velge engelsk for sikkerhets skyld.

 

Spennende erfaringer og relevante vinkler

Det å anmelde filmer og serier er noe mange ønsker å jobbe med, så når du skal skille ut akkurat din CV fra mengden av CV-er som ofte kommer inn når man får muligheten til å søke på en jobb, er det viktig å tenke deg godt om. For selv om du kanskje ikke har den mest direkte erfaringen, kan det likevel hende at det er deg de velger. Dette er nemlig en bransje som setter pris på kreativitet og spennende vinkler, og det å fremstille deg selv om relevant handler i høy grad om dette.

Her er noe av det du kan gjøre for å sørge for at din CV blir mest mulig relevant:

  • Se på din egen erfaring med nye øyne – er det noe du kan vinkle på en måte som gjør at du fremstår mer relevant?
  • Inkluder både personlige og profesjonelle erfaringer. Kanskje du mangler profesjonell erfaring, men har personlig erfaring som kan brukes som en spennende vinkel.
  • Få noen du har jobbet med til å skrive en anbefaling. Dette er spesielt virkningsfullt hvis du mangler profesjonell erfaring innenfor det du vil jobbe med innenfor film.