Robin Wright debuterer som spillefilmregissør

(Sundance) Den Golden Globe-vinnende skuespilleren Robin Wright er for mange kjent fra Prinsessebruden, Forrest Gump og Netflix-serien House of Cards, hvor hun gjennom seks sesonger spilte den mektige politikeren Claire Underwood.

På årets Sundance-festival hadde 54-åringens spillefilmdebut som regissør, Land, verdenspremiere. I filmen møter vi en kvinne med en tøff fortid som bestemmer seg for å flytte ut til villmarken i Canada.

– Jeg har lenge drømt om å regissere min egen film. Erfaringen med å regissere flere episoder av House of Cards gav definitivt mersmak. Men dette var ikke et prosjekt som var lett å realisere. Det skulle ta mange år, forteller Wright under en digital panelsamtale på festivalen, og fortsetter:

– Sammen med produsentene av filmen presenterte jeg prosjektet i Cannes i for mange år siden.  I løpet av to dager pitchet vi ideen til filmen overfor en lang rekke investorer og distributører. Men jeg bare merket at det var liten interesse. Det så virkelig mørkt ut for filmen. Men så hadde vi et møte med Focus Features i Cannes. De sa med en gang at dette var et prosjekt som var midt i blinken for dem. Focus delte min visjon. De mente den hadde et viktig budskap. Jeg ble veldig lettet da de kom inn i bildet, sier hun engasjert.

Måtte skynde seg

Det tok imidlertid flere måneder før Focus gav filmen grønt lys. Men med en gang det skjedde, måtte hun handle raskt og sette sammen et filmteam på rekordtid. Hun valgte selv å spille hovedrollen, mens de to andre rollene gikk til Demián Bichir, kjent fra A Better Life, og Deadwood-skuespilleren Kim Dickens.

Å finne en dyktig fotograf som var ledig, var lettere sagt enn gjort. Etter å ha forhørt seg med flere kandidater, som var opptatt med andre filmer, ble hun lettet da Bobby Bukowski (The Messenger) kunne stille opp på svært kort varsel.

– Han er en svært erfaren fotograf og en som kunne skape et poetisk filmspråk. Jeg ville gjerne at naturen skulle være en egen karakter i filmen, sier hun.

Mye av filmspråket er inspirert av Julian Schnabel.

– Julian er en av mine favorittregissører. I forarbeidet til Land så jeg mye på hans filmer. Han har en spesiell måte å skildre naturen på, mener hun.

Stramt budsjett

Innspillingen av Land startet høsten 2019. På grunn av et stramt budsjett varte innspillingen i Alberta i Canada i to måneder. Den nybakte regissøren forteller at hun likte den hektiske perioden. Men det ustabile kanadiske været var hele tiden et stort usikkerhetsmoment.

– Planen var å filme scener som foregår på sommeren, høsten og vinteren i løpet av denne perioden. Jeg var svært usikker på å dette ville la seg gjøre. Men takk og lov – vi hadde været på vår side! På slutten av innspillingsperioden kom det et lite lag med snø, og vi fikk filmet vinterscenene. Vi var utrolig heldige. Dersom snøen ikke hadde kommet, så vet jeg ærlig talt ikke hva vi hadde gjort. Vi hadde kanskje vært nødt til å spørre Focus om mer penger, forteller hun.

Den erfarne skuespilleren er tydelig rørt over at Land er tatt ut til Sundance, en av verdens fremste filmfestivaler.

– Det betyr veldig mye for meg. Filmen skulle egentlig hatt premiere for godt over et år siden, men den ble utsatt på grunn av pandemien. Jeg er veldig stolt over filmen og at publikum får tilgang til den, sier hun.

Land får etter planen amerikansk premiere den 12. februar. Det er foreløpig ikke bekreftet om filmen settes opp på norske kinoer.