Lager animasjonsfilm av drivved

Aleksander Nordaas er kanskje mest kjent som regissøren av den underfundige huldra-filmen Thale fra 2012. Siden den gang har han produsert en rekke mer eller mindre merkelige prosjekter, og snart skal han starte opp med sin særeste ide til nå: En kortfilm hvor alle karakterene er drivved.

– Det begynte i 2012, da jeg jobbet med Thale. Jeg var helt utslitt og tok meg en gåtur på stranda, da jeg fant en kvist som likna på en fisk. Jeg begynte å lete mer etter rekved og det balla på seg uten at jeg hadde noen plan for hva jeg skulle gjøre med det. Men ett år etterpå ble det til en kunstutstilling for barn hvor jeg lagde en slags drivved-akvarium med grovt animerte trebiter som svømte rundt. Og jeg fikk litt merkelig respons på denne utstillingen, for det vare ikke bare barna som var interessert, men hele aldersspekteret opp til pensjonister som gjerne ville se på dette rare drivved-universet. Så da tenkte jeg at her er det noe som må videreutvikles, forteller den ivrige regissøren.

Aleksander Nordaas er ikke redd for å gå egne veier, og bare det at han frivillig har beveget seg fra langfilm og over til kortfilm er ganske stikk i strid med den tradisjonelle karrierestigen til regissører ellers.

Før han fikk realisert ideen kom det derimot en rekke andre prosjekter som krevde sin tid og oppmerksomhet. Konseptet ble derfor liggende på vent i flere år, men Nordaas forteller at ideen aldri har sluppet taket.

– Nå som jeg endelig fikk mulighet til å utvikle det videre ville jeg se om jeg kunne få til å fortelle en historie med disse drivved-fiskene. Jeg ville ivareta mest mulig av den naturlige drivveden og ønsket ikke at de skulle begynne å prate, så det utviklet seg til å bli et non-verbalt kommunikasjonsspråk innenfor kortfilmformatet.

Bred målgruppe

Selv om ideen i utgangspunktet er ganske smal, håper Nordaas at den ferdige filmen vil kunne treffe mange og målgruppen er derfor bred.

– Siden det ikke er noe tale vil det komme litt ned på Teletubbies-nivået hvor de helt yngste synes det er morsomme former og farge som svømmer rundt på skjermen. Men det vil også kunne appellere til mellomstore barn som synes det er en gøy historie. Og de litt eldre vil kanskje synes det er spennende å se hvordan det lages og blir inspirert. Det er også en sekundær-målgruppe som er de voksne, og det skal være såpass forseggjort at jeg får med dem og.

Om prosjektet blir en suksess er dette derimot bare starten, og Nordaas håper å kunne utvide det til noe mye større i fremtiden.

– Det vil bli en selvstendig kortfilm, men også fungere som en pilot til en potensiell tv-serie. Det er mange historier du kan fortelle under vann. Jeg har bare brukt en bitteliten del av materialet, for jeg har masse rekvisitter og over 100 karakterer som jeg har fotografert og digitalisert. Så jeg har råmaterialet tilgjengelig til å lage mye mer. Og når alt ligger klart så er det også ganske økonomisk å produsere, selvfølgelig samtidig som jeg er opptatt av at det skal holde kvalitet.

Folkefinansiering

Nordaas har også fått støtte fra Nordnorsk filmsenter, men da han fortsatt manglet litt på budsjettet bestemte han seg for å lufte ideen i folkefinansierings-landskapet.

– Det er også for å ta tempen på prosjektet og se om det bare er jeg som synes dette er interessant eller om det er noen andre drivved-gærninger der ute også? Og det er faktisk en hånfull andre som holder på med denne galskapen, med egen gruppe på Facebook osv. Men dette er første gangen de har sett drivveden animert.

Den egenartede regissøren har også vurdert mulighetene for å benytte kryptovaluta til å folkefinansiere filmen. Den muligheten ser derimot ikke ut til å være her helt enda, men han er ikke i tvil om at noe sånt vil komme på banen innen kort tid. Dette er heller ikke første gang Nordaas har brukt Kickstarter til å lansere prosjekter, og han har hatt suksess med folkefinansiering av både kortfilmer og barnebøker tidligere.

– Utfordringen er å få omgjort entusiasmen over til backing, slik at filmen kan bli noe av. Men noe av poenget med crowdfunding ikke bare er å få penger, men også for å få start på lanseringen og skape oppmerksomhet.

Egne veier

Nordaas er ikke redd for å gå egne veier, og bare det at han frivillig har beveget seg fra langfilm og over til kortfilm er ganske stikk i strid med den tradisjonelle karrierestigen til regissører ellers.

– Jeg har oppdaget med megselv at jeg er for utålmodig for å bare jobbe med langfilm. Det høres litt rart ut, men jeg har ikke lyst til å låse meg til et format, og vil mye heller prøve nye ting hele tiden. Så det er både en styrke og en svakhet. Men ettersom man har blitt eldre og kjenner seg selv mer så har jeg opplevd at man ikke nødvendigvis trenger å følge den stien som bransjen forventer at du skulle ta videre.

Planen er at filmen skal stå ferdig tidlig i 2022. Før den tid kan du sjekke ut Kickstarter-kampanjen her.