Hva kan de blandede anmeldelsene Tenet-filmen ha fått fortelle oss om den?

Tenet er en action-/sci-fi-film fra 2020, og den var spådd å bli årets nye storfilm. Det skyldes hovedsakelig at det er Christopher Nolan som står bak, og med kjente filmer som Inception, Interstellar og Dunkirk å vise til fra tidligere, er det kanskje ikke så rart at forventningen til den neste filmtittelen var skyhøy. Men anmeldelsene Tenet-filmen har fått har vært varierte. Noen har forgudet filmen og konseptet, mens andre har blitt skuffet og mener Nolan har levert sin svakeste film så langt. Så hva sier disse varierte anmeldelsene egentlig om Tenet som film?

Et konsept som fenger

Konseptet i seg selv er et vi har sett tidligere – her må to agenter redde verden. Filmen gir vibber til James Bond og en rekke andre lignende actionthrillere, og her starter uenigheten blant anmelderne. De som ikke liker konseptet mener at det på sett og vis er oppbrukt, og at den helt store spenningen derfor uteblir. Anmeldelsene som er positive til Tenet vektlegger i stedet at konseptet er skuddsikkert og at det har vist seg å fenge igjen og igjen.

Og selv om Nolan kanskje har vært litt lite vågal i utviklingen av Tenet, er ikke konseptet noen hindring for at folk trekker til kinosalene for å se hva filmen har å by på.

Stor underholdningsverdi

Vi elsker underholdning – gjerne til enhver tid. Vi spiller spill på mobilen, prøver lykken på online casino og spiller musikk til alle døgnets tider. Men spesielt filmer engasjerer, og det er veksten i antall brukere på strømmetjenester et bevis på. Filmen Tenet er også til de grader underholdende, og spenningen bygger seg sakte, men sikkert opp utover i filmen. Etter hvert blir det både skyting og eksplosjoner til stor glede for dem som liker skikkelig action på lerretet.

Her har dog noen kritikere bitt seg merke i at underholdningen legger hindringer for den dypere handlingen i filmen. Verken rollefigurene eller de dypere konseptene som Nolan er så kjent for å basere filmene sine på får skinne helt gjennom i Tenet. Det forblir derfor litt halvveis for de som hadde store forventninger på dette punktet – det overfladiske har rett og slett fått for mye plass.

Så hva forteller anmeldelsene oss?

At Tenet er en god film er det ingen tvil om. Nolan er synonymt med mesterverk, og med skuespillere som Himesh Patel, Robert Pattinson og John David Washington på rollelista, er filmen verdt store seertall bare for syns skyld.

Det vi allikevel kan si sikkert, er at Tenet skuffer noen og engasjerer noen. Tenet byr på god underholdning, actionfylte scener og et konsept vi er kjent med og forguder. Derfor egner den seg med andre ord for de aller fleste av oss som liker gode, altfor kompliserte filmer. For dem av oss som bryr oss mer om de dypere meningene, menneskelige relasjoner og merkverdige teorier om luft og rom som Nolan uttrykker så bra på film, når nok ikke Tenet helt opp. Nolan virker å gjøre plottet i Tenet mindre komplekst i et håp om at det byr på enklere underholdning.