Quentin Tarantino debuterer som forfatter – både kritikerne og leserne er elleville

Bokutgaven av Once Upon a Time … in Hollywood kalles blant annet for ‘vanedannende’. Boka har gått rett til topps på salgslistene i USA.

Når Oscar-prisene deles ut hvert år er det en pris for «Beste adapterte manus» – med andre ord en pris for å transformere en bok til en film på best mulig måte. Nå har Quentin Tarantino gjort det stikk motsatte.

Fra film til bok

I 2020 kom det frem at den doble Oscar-vinneren hadde signert en avtale om å skrive to bøker. Nå er den første boka ute. Og bokversjonen av Once Upon a Time … in Hollywood vekker mildt sagt entusiasme blant både kritikere og lesere.

Hos britiske The Guardian er anmelderen overbegeistret over «bokifiseringen» av filmen. «Boken er både opprørende og vanedannende,» skrives det blant annet i anmeldelsen.

«Boken er en påminnelse om at Tarantino er en virkelig god forfatter. Det skal ikke komme som noen overraskelse at hans geni som manusforfatter også kan overføres til fiksjonens verden – dette gjelder både i dialogen som er et fyrverkeri, men også i selve fortellingens struktur.»

The Washington Post slutter seg til det entusiastiske refrenget: «Boken er langt fra noe du bare kaster ut, selv om det virker som den er. Kanskje Tarantinos bok til og med viser en ny begynnelse for den utrolig oppfinnsomme filmregissøren.»

På anmeldelsessiden Goodreads scorer boka 4,31 av fem stjerner.

Setter salgsrekord

Bokutgaven av Once Upon a Time … in Hollywood får ikke kun ros fra anmeldere og lesere. Det er for øyeblikket også på en solid førsteplass over netthandel Amazonas bestselgende bøker noensinne.

Dermed vises boka både på Amazons samlede liste over bestselgende bøker, akkurat som den også er den bestselgende boken i underkategoriene «litterær fiksjon», «historisk fiksjon» og «action- og eventyrfiksjon».

Boken fungerer som en slags utvidet versjon av 2019-filmen. Den forteller også nye historier om hovedpersonene, Rick Dalton og Cliff Booth, spilt av Brad Pitt og Leonardo DiCaprio i filmen.

Filmens karakterer utvides

I boka avsløres det ellers at Cliff Booth faktisk drepte kona, noe han senere angret på. Videre viser det seg at hovedpersonen, Rick Dalton, er bipolar.

– På 1970-tallet var de første voksenbøkene jeg leste nye utgaver av filmer. Den dag i dag har jeg fortsatt en stor forkjærlighet for denne sjangeren (…) Jeg er også spent på å utforske karakterene mine og deres verden videre i en litterær reise som (forhåpentligvis) kan stå på like fot med sin filmatiske motstykke, har Quentin Tarantino har tidligere fortalt Deadline i forbindelse med bokeventyret.

Quentin Tarantino har tidligere uttalt at hans kommende – og tiende – film blir hans siste.