Hundrevis av danske filmarbeidere har fått nok av trakassering, mobbing og bøllemetoder

I et åpent brev protesterer 415 filmarbeidere mot det dårlige arbeidsmiljøet i den danske filmindustrien.

I brevet, som er adressert til Producentforeningen og først ble publisert i Filmmagasinet Ekko mandag morgen, tar et stort antall regissører, skuespillere, fotografer og andre filmskapere for seg miljøet i bransjen. De opplever at den positive fremgangen i den danske filmindustrien har ført til økt press på budsjetter og produksjoner.

Stress og underbetaling

Miljøet er dermed preget av alt fra stress og underbetaling til trakassering, mobbing, trusler og andre «bøllemetoder», heter det i det åpne brevet.

– Vi godtar ikke vold – psykisk eller fysisk – trakassering, mobbing, trusler om å knuse noens karriere eller andre bøllemetoder. Det er maktmisbruk og bør ikke skje i en tid hvor #MeToo lenge har rullet ut over hele verden med start nettopp i filmindustrien, heter det i brevet, som scenograf Emilie Nordentoft, skuespiller Dorte Rømer og kostymer Pia Myrdal har tatt initiativ til.

– Alle vi ansatte er sårbare fordi så mange ønsker å gå inn i denne bransjen.

Tøft miljø

I brevet understreker undertegnerne at mens noen i bransjen er «dyktige, hardtarbeidende og ansvarlige mennesker», er det gode arbeidsmiljøet veldig vanskelig andre steder.

– Vil du ikke være så snill å hjelpe oss med å fortelle de av kollegaene dine som ikke er i stand til å oppføre seg på samme måte at vi faktisk vet hvem du er og at vi ikke lenger vil jobbe for deg hvis du ikke endrer stil, fortsetter brevet.

– Det kan ikke være meningen at folk som bare gjør jobben sin, må melde seg syke med depresjon og stress eller forlate bransjen helt, bare fordi sitronen bare må presses litt mer.

Brevet nevner ikke noen spesifikke organisasjoner eller enkeltpersoner. Brevet skal heller ses på som en generell appell fremfor et konkret angrep på navngitte aktører, heter det.

– Vi vil understreke at vi ikke vil henge noen ut. Det vi ønsker å endre er en kultur som har vokst opp i det stille i løpet av de siste årene, der konkurransen har intensivert og økonomiske forhold har gjort industrien som helhet vanskeligere å jobbe i.