Rekordstort kinobesøk i oktober

Straks etter at restriksjonene på kino ble opphevet 25. september har folk strømmet tilbake til kinoene i oktober, som kan vise til et rekordartet besøk som vi ikke har sett maken til siden det beste kinoåret i nyere tid (2016).

I dette årtusen er det bare oktober 2016 med 1.480.423 kinobesøk som er høyere enn oktober 2021 med hele 1.290.893 besøk. Dette skyldes selvsagt i stor grad den etterlengtede James Bond-filmen «No Time to Die», men uansett er det mye som tyder på at kinopublikummet allerede kan være tilbake for fullt.

 «No Time to Die» (nå snart 600.000 besøk) måtte gi fra seg topp-plasseringen siste helg i oktober til den norske storfilmen «Nordsjøen» og «Verdens verste menneske» når 130.000 besøk hvert øyeblikk, med stor oppmerksomhet etter skuespillerprisen i Cannes og Oscar-nominasjonen fra Norge.

-Det er svært gledelig at det ser ut til at publikum kort tid etter full gjenåpning ser ut til å ha funnet veien tilbake til kinoene, sier Guttorm Petterson, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino. Godt hjulpet av James Bond, som har flere sekvenser innspilt i Norge, men i tillegg har flere norske filmer har bidratt, og flere kommer det i tiden framover. Lørdag 6. november er kinoenes store festdag, Den store kinodagen, med halv pris og vanligvis ca. 200.000 kinobesøk bare denne dagen alene. Det er all grunn til å være optimister for tiden som kommer.

Så langt ser det ut til at kinobesøket i 2021 vil passere 6 millioner, som er over halvparten av hva som er vanlig et år med full drift og i år har kinoene bare hatt tre måneder uten restriksjoner med kinoene i Oslo-regionen helt nedstengt nesten halvparten av året (til 28. mai). Det har også betydd at færre filmer enn vanlig har blitt sluppet fordi Oslo-området har en så stor markedsandel at det har ført til at flere filmer har blitt holdt tilbake.