Lukas Moodysson lager ny spillefilm: «Tilsammans 99»

På Film i Västs årlige pressekonferanse i Cannes ble Lukas Moodyssons nye film Tilsammans annonsert.

Den ble en stor suksess blant publikum og kritikere i 2000. Nå kommer oppfølgeren, Tilsammans 99, som finner sted i 1999, 24 år etter den første filmen.

Tilsammans 99 skal spilles inn i Västra Götaland i løpet av august og september og forteller historien om vennene som bodde sammen i kollektivet Tilsammans i 1975. Nå er det 1999, 24 år senere, og kollektivet har blitt til verdens minste. Storfamilien består av kun to personer. Göran, som er verdens snilleste, sitter i en hytte sammen med Klasse som vever filletepper. De føler seg litt ensomme. Da er ideen om et gjensyn med de gamle vennene født…

Tilsammans 99 blir verdens tristeste komedie. Det skal handle om å bli gammel, se tilbake, angre på alt du har gjort, eller angre på ingenting, ligge våken om natten og savne noen du ikke har møtt på tjue år, lengte tilbake, lengte fremover. Og om kollektivet – det har krympet drastisk, det bor ikke mange der nå. Nesten alle har gått hver sin vei. Hva har blitt av dem? Har det gått bra eller dårlig? Hvem har blitt kjent og hvem har havnet i et galehus? Lever drømmene fra syttitallet eller er de døde? Spiser Göran fortsatt grøt?”, sier Lukas Moodysson.

Lukas Moodysson og Gustaf Hammarsten.

Står bak ikoniske filmer

Lukas Moodysson, som har blitt hyllet for ikoniske filmer som Fucking Åmål (1998), Tilsammans (2000), Lilja 4-ever (2002), den internasjonale filmen Mammut (2009) og Vi är bäst!  (2013). Nylig har Moodysson regissert serien Gösta (2019) for HBO.

Dette er den ellevte samproduksjonen mellom Film i Väst og Lukas Moodysson: fra kortfilmen Just talk a little (1997) til den siste spillefilmen Vi är bäst! (2013).

Den omfattende innspillingen av filmen starter i Västra Götaland i august, men forberedelsene er allerede i full gang. Gustaf Hammarsten (Thunder in My Heart, Brüno, Tilsammans) kommer tilbake i rollen som Göran, han i kollektivet som en gang kretset mye, og Shanti Roney (Applaus, Nymphomaniac: Vol 2, Vägen ut) spiller vennen Klasse. Øvrige aktører vil bli kommunisert i forbindelse med produksjonsstart.

Kinosuksess

– Fantastisk å fortsette historien rundt Tilsammans-kollektivet. Humor og svarthet og mye følelser er også tilstede i denne filmen», sier Lars Jönsson, produsent ved Memfis Film.

Den forrige Tilsammans ble hyllet av publikum og kritikere både i Sverige og internasjonalt med 849 000 solgte kinobilletter i Sverige, omtrent 2 500 000 internasjonalt.

SF Studios distribuerer filmen i Norden. Svensk kinopremiere er planlagt i september 2023, etterfulgt av en internasjonal lansering av filmen.