Lars von Trier har fått Parkinson

Den danske filmregissøren Lars von Trier har fått diagnosen Parkinsons sykdom. Lars von Trier står bak tredje sesong av «Riket», som har premiere på filmfestivalen i Venezia om tre uker.

Det opplyser produksjonsselskapet Zentropa i en pressemelding etter avtale med den danske regissøren.

«Lars er ved godt mot og blir behandlet for symptomene sine, og arbeidet med å fullføre «Riket Exodus» fortsetter som planlagt. Sykdommen gjør at Lars kun vil delta i intervjuer i begrenset omfang frem til premieren senere på året», heter det i pressemeldingen.

«Riket Exodus» er tredje sesong av den danske serien «Riget», og den får premiere på filmfestivalen i Venezia 31. august i år. Norsk premieredato er foreløpig ikke kjent.

De to første sesongene ble utgitt i 1994 og 1997, hvor de ble hyllet og mottatt flere filmpriser. I serien finner morsomme, mystiske og til tider skumle hendelser sted på Rikshospitalet i København, som også i daglig tale omtales som Kongeriket.

Vil unngå spekulasjoner

Zentropa gir beskjeden om Lars von Triers sykdom nå for å imøtegå eventuelle spekulasjoner om helsen hans frem mot premieren, heter det.

Parkinsons sykdom er en kronisk tilstand som utvikler seg sakte. Det forårsaker motoriske symptomer som langsomme bevegelser, skjelvinger og muskelstivhet.

Du har problemer med å bevege deg normalt, alt går sakte og tregt, musklene blir stive, og det kan skje skjelvinger i armer eller ben og noen ganger smertefulle muskelkramper. Dette kommer frem av Parkinsonforbundets nettsider.