Alain Delon i «Leiemorderen» (Le Samouraï) fra 1971

En ikonisk avskjed med en vri

Alain Delon, den legendariske franske skuespilleren kjent for sine roller i filmer som Leoparden og Le samouraï, forlot denne verden søndag i en alder av 88 år. Men det er ikke bare hans bortgang som rystet Frankrike – men også hans siste, uvanlige ønske.

Delon hadde nemlig bedt om at hans kjære belgiske gjeterhund, Loubo, skulle avlives og begraves sammen med ham. Dette ønsket har fått dyrevernsgrupper til å gå i taket og skapt store overskrifter.

Ramaskrik over forespørselen

I et intervju med magasinet Paris Match i 2018, beskrev Delon den ti år gamle Belgiske fårehunden Loubo som sin «aller siste» hund i rekken av 50 firbente følgesvenner han hadde hatt gjennom livet. «Jeg har et spesielt forhold til denne,» sa Delon, «Hvis jeg dør før ham, vil jeg be veterinæren om å la oss forlate denne verden sammen. Han vil få ham til å sovne i armene mine.»

Dette utsagnet har nå utløst en storm av reaksjoner fra dyrevernere og publikum. Den franske veldedighetsorganisasjonen Society for the Protection of Animals (SPA) gikk hardt ut mot Delons forespørsel, og understreket at «et dyrs liv ikke bør være betinget av et menneskes liv.»

Den belgiske fårehunden Loubo ser ut til å overleve Alain Delons begravelse.

Familien setter ned foten

Etter kraftig kritikk fra flere hold, bekreftet Delons familie tirsdag at de ikke vil oppfylle skuespillerens kontroversielle dødsønske. I et innlegg på X uttalte Brigitte Bardot Foundation at Loubo har «sitt hjem og sin familie» og at han ikke vil bli avlivet.

Delons barn informerte også media om at Loubo vil fortsette å bo i farens bolig i Douchy, hvor han kan leve videre i fred – og uten å måtte følge sin eier til graven. Andre dyrevelferdsorganisasjoner som 30 Million Friends, har uttrykt lettelse over denne beslutningen, og har til og med tilbudt seg å finne et nytt hjem til Loubo dersom det skulle bli nødvendig.

En hund som overlevde skandalen

Alain Delon var en ivrig dyrevenn gjennom hele sitt liv, og mange vil huske ham som en som kjempet for dyrs rettigheter. Men i denne siste episoden har hans kjærlighet for Loubo satt ham i en kontroversiell posisjon. Heldigvis har familien valgt å la Loubo leve videre, og dermed unngått en skandale som kunne ha overskygget skuespillerens ellers så glansfulle ettermæle.

Så, mens Delon har tatt sin siste hvile, kan Loubo fortsatt nyte sine dager – kanskje med en godbit eller to i minnet om sin avdøde herre.