Lars von Trier i arbeid med ny film til tross for Parkinson-diagnosen

Lars von Trier jobber med en ny film, til tross for utfordringer med Parkinsons sykdom. Det danske filminstituttet har gitt økonomisk støtte til prosjektet, som foreløpig bærer tittelen «After».

Det er imidlertid få detaljer som er offentliggjort om filmen – vi vet ennå ikke hvem som skal spille i den, hva handlingen dreier seg om, eller når den skal ha premiere.

Høsten 2022, da han var 66 år, kunngjorde von Trier sin Parkinson-diagnose. Dette kom som knusende nyheter for filmverdenen. Samtidig annonserte han at han ville ta en pause fra regissørrollen for å fokusere på helsen. I august i fjor sa von Trier at han fortsatt håpet på å ha noen «anstendige filmer igjen i seg», og det ser nå ut til at han er på vei tilbake til regien.

Ryktene om at han skulle lage en ny film sirkulert en stund. Lars von Trier har vært en av de mest innflytelsesrike regissørene de siste tiårene, kjent for filmer som «Breaking the Waves», «Dancer in the Dark» og «Melancholia».

Von Trier regisserte sist tredje sesong av tv-serien «Riket», som hadde premiere i 2022. Det var hans siste store prosjekt før Parkinson-diagnosen ble offentliggjort.

Lars von Trier siste regijobb var tredje sesong av tv-serien «Riket» (2022). Siste film han regisserte var  «The House That Jack Built» (2018). (foto: Peter Hjort)

Stellan Skarsgård om von Triers nye prosjekt

Stellan Skarsgård, som har samarbeidet med von Trier i fem filmer. Han fortalte nylig til et italiensk presse at von Trier definitivt jobbet med et nytt prosjekt. Skarsgård uttrykte optimisme rundt von Triers helsetilstand og påpekte at sykdommen er bedre under kontroll nå som regissøren mottar behandling. «Så mye at han lager en ny film,» uttalte Skarsgård.

Instagram og kontroverser

Det har vært stille rund ham did siste årene, men i 2022 var von Trier også aktiv på Instagram, hvor han skapte overskrifter for flere uvanlige innlegg.

Et av de mest omtalte var da han søkte etter en «kjæreste/muse» på plattformen. Kort tid etter vakte han oppsikt ved å poste «Russia Lives Matter also!» midt under krigen i Ukraina. Dette førte til kontroverser, og von Trier har vært fraværende fra sosiale medier siden den gang. Det beste stedet for von Trier er nok bak kameraet – det er der han virkelig skinner som filmskaper.

Von Triers siste filmprosjekt før sykdommen

Von Trier har ikke regissert en film siden 2018, da han lanserte «The House That Jack Built», en tre timer lang, mørk komedie om en seriemorder spilt av Matt Dillon. Filmen var provoserende og sjokkerende, noe som har blitt von Triers varemerke. Til tross for at filmen fikk blandet mottakelse, demonstrerte den von Triers fryktløse stil og vilje til å utfordre både publikum og konvensjoner. Det er nettopp denne modige tilnærmingen til film som har gjort ham til en av de mest betydningsfulle regissørene i sin tid.

Selv om sykdommen har satt noen begrensninger, er det tydelig at von Triers lidenskap for film ikke har falmet. Med støtte fra både bransjen og lojale samarbeidspartnere som Skarsgård, er det mange som ser frem til hva den nye filmen «After» vil bringe.