Isabella Rossellini hedres med «European Achievement in World Cinema Award»

I anledning årets 37. European Film Awards, og som en anerkjennelse for hennes unike bidrag til filmens verden, hedrer European Film Academy skuespillerinnen og filmskaperen Isabella Rossellini med European Achievement in World Cinema-prisen for hennes enestående karriere.

Isabella Rossellini vokste opp i Paris og Roma. Som 19-åring flyttet hun til New York City, hvor hun jobbet som oversetter og journalist for den italienske TV-kanalen RAI. Hun begynte en modellkarriere i en relativt moden alder av 28, og prydet forsider på magasiner som Vogue, Elle, Harper’s Bazaar og Vanity Fair.

Stilikon og samarbeid med Lancôme

Som et varig stilikon ble Isabella i 1982 eksklusiv talsperson for Lancôme, en rolle hun hadde i 14 år. Da hun fylte 40, ble kontrakten hennes ikke fornyet, da hun ble ansett som for gammel til å representere skjønnhetsindustrien. Isabella svarte med å lansere sitt eget kosmetikkmerke, Manifesto, og i 2016 ble hun igjen ansatt som talsperson for Lancôme, denne gangen med fokus på å fremme inkludering og bekjempe aldersdiskriminering.

Gjennombrudd som skuespiller

David Lynch-filmen Blue Velvet (1986) er utvilsomt et ab hødepunkten i karrieren til Isabella Rossellini .

Isabella Rossellini debuterte som skuespiller i 1979 i Taviani-brødrenes film Die Wiese, og siden den gang har hun hatt roller i flere kjente filmer, inkludert Blue Velvet, White Nights, Roger Dodger, Feathers, Death Becomes Her, Fearless, Big Night og Joy.

Hun har jobbet med en rekke anerkjente regissører, som Robert Zemeckis, David O. Russell, David Lynch, Robert Wilson, Taylor Hackford, Marjane Satrapi og Guy Maddin.

Filmskaper og TV-karriere

I tillegg til sin suksess på lerretet, har Isabella Rossellini også gjort seg bemerket på TV og som filmskaper, med stor interesse for dyr og naturvern. Hennes prisbelønte kortfilmer Green Porno, Seduce Me og Mammas gir en humoristisk og vitenskapelig innsikt i dyrs atferd. Hun har også turnert med sine teatralske monologer i over 50 byer på tre kontinenter (Amerika, Europa og Australia).

Nyere prosjekter

Blant hennes nyeste prosjekter finner vi HBO Max-serien Julia, basert på livet til Julia Child, den teatralske monologen Darwin’s Smile, animasjonsfilmen Marcel the Shell with Shoes On, spillefilmen La Chimera med Josh O’Connor og regissert av Alice Rohrwacher, Spaceman med Adam Sandler og Carey Mulligan regissert av Johan Renck, samt den kommende filmen Conclave med Ralph Fiennes og Stanley Tucci, regissert av Edward Berger.

Engasjement i filantropi og familiearv

Isabella Rossellini er også engasjert i filantropi, blant annet gjennom bevaring av familiens ekstraordinære filmarv, inkludert filmene regissert av hennes far, Roberto Rossellini, som hun har skrevet om, samt de filmene hvor hennes mor, Ingrid Bergman, spilte. Hun driver også en økologisk gård i Brookhaven, kalt Mama Farm.

For sitt fremragende arbeid har Isabella Rossellini mottatt flere priser, blant annet spesiell omtale ved Berlinalen for sin eksepsjonelle opptreden i Left Luggage, Berlinale Camera i 2013, Lifetime Achievement Award ved Stockholm Film Festival i 2020, og en spesialpris fra den italienske filmprisen David di Donatello i 2023.

European Film Awards – En hyllest til europeisk filmkunst

Isabella Rossellini vil være æresgjest ved den 37. European Film Awards-seremonien 7. desember i Luzern, som vil bli strømmet direkte på www.europeanfilmawards.eu.

Seremonien til European Film Awards – den mest prestisjetunge prisen for europeisk film – arrangeres av European Film Academy og European Film Academy Production gGmbH.