«Black Dog» – En poetisk og rystende refleksjon over et Kina i endring

5
Total vurdering

Guan Hus Black Dog er en minimalistisk og poetisk film som skildrer en by i oppløsning like før OL i Beijing 2008.

PÅ KINO FRA 28. MARS: Med en nesten dystopisk realisme fanger filmen en verden i endring, der villhunder regjerer, og en taus hovedkarakter finner en uventet forbindelse til en svart hund. Resultatet er en rørende og symboltung beretning om tap, lojalitet og et Kina på vei inn i en ny æra.

Black Dog | June 15, 2024 (China) Summary: Released from jail, Lang returns to his hometown in Northwest China. As part of a dog patrol tasked with clearing stray dogs before the 2008 Olympics, he bonds with a black stray. The two lo... Read all
Countries: ChinaLanguages: Mandarin

Guan Hu tilhører den sjette generasjonen av kinesiske filmskapere. Med Black Dog har han skapt en bemerkelsesverdig og nedstrippet film, etter å ha regissert over tjue spillefilmer og flere TV-serier siden debuten med Dirt (1994). Det som gjør denne filmen så slående er dens rene nøkterne uttrykk, ispedd en subtil komisk og poetisk undertone.

En by i oppløsning

Historien utspiller seg i en avsidesliggende kinesisk by i Gobi-ørkenen, i dagene rett før OL i Beijing 2008 – en hendelse som her fungerer som en triumfistisk kontrast til byens skjebne. Samtidig har en total solformørkelse nylig funnet sted, noe som tilfører fortellingen en lyrisk katarsis.

Byen er i ferd med å bli revet for å gi plass til et statlig prosjekt, og de gjenværende villhundene inntar de øde gatene og forlatte bygningene. Den visuelle skildringen balanserer mellom rå realisme og dystopisk science fiction, uten å introdusere fantastiske elementer.

Det som eren avventende og usikker relasjon mellom Lang og hunden, utvikler seg til en sterk og ordløs allianse.

En mann og en hund

Midt i dette kaoset vender en tidligere fengselsfange, Lang (Eddie Peng ), tilbake til byen etter å ha sonet en dom for et angivelig drap. Lang er en karakter som knapt ytrer seg gjennom hele filmen. Han returnerer til hjembyen sin i nordvestlige Kina, men møtes med skepsis og forakt fra sine tidligere naboer.

Byen ligger i ruiner og er invadert av tusenvis av løse hunder. En av dem, en svart hund som angivelig har rabies, har en dusør på seg. Likevel velger Lang å beholde den, og hunden blir hans eneste trofaste følgesvenn. Samtidig kjemper Lang mot lokale gangstere, myndigheter som tvinger ham til stadig å møte på politistasjonen, og en alkoholisert far han mistet kontakten med for lenge siden.

Hva som begynner som en avventende og usikker relasjon mellom Lang og hunden, utvikler seg til en sterk og ordløs allianse. Den svarte hunden blir et symbol på overlevelse, ensomhet og tilhørighet.

Der mange filmer om hunder tyr til sentimentalitet, velger Guan Hu en nøktern, nesten meditativ tilnærming.

Moderniseringens pris

Med sin stramme fortellerstil og fravær av sentimentalitet, etablerer Black Dog seg som en rystende metafor for et Kina preget av brutal modernisering. Byens øde landskap, solformørkelsen og hundenes dominans skaper et sterkt visuelt uttrykk for tap og forandring.

Utover filmens noir-elementer og fragmenter av familiedrama, fungerer Black Dog som en visuell freske over Kinas sosioøkonomiske endringer. Filmen er ikke tilfeldig satt til dagene før OL i 2008. Olympiaden var en hendelse som markerte et vendepunkt for landet. Mens verdensøynene var rettet mot Beijings storslåtte arenaer, utspilte det seg en annen fortelling langt fra de moderne metropolene – der sirkus dro videre, dyrehager stengte, og hele nabolag forsvant sammen med deres befolkning.

Der mange filmer om hunder tyr til sentimentalitet, velger Guan Hu en nøktern, nesten meditativ tilnærming. Det gjør Black Dog til en unik filmopplevelse. Filmen poetisk refleksjon over modernitetens kostnader, lojalitetens verdi og det skjøre båndet mellom menneske og dyr.

5
Total vurdering