«Snowden»- virkelighetens Jason Bourne

5

Edward Snowden er varsleren som i 2013 lekket informasjon om etterretningsorganisasjonen NSA. Etter det måtte han flykte og oppholder seg nå i Moskva.

Snowden viste hvordan NSA i sin kamp mot terrorisme spionerte på en hel verden gjennom sitt avanserte dataovervåkingsprogram. De spionerte ikke bare på fienden, men også på allierte og landets egne innbyggere.

Flukt

Selv om vi kjenner historien, har Oliver Stone evnet å lage en intens og spennende film hvor Edward Snowden oppleves som en Jason Bourne på flukt – med dødsskvadronene i hælene. I Oliver Stones film møter vi en Snowden som planlegger å slippe informasjonen han  har samlet sammen om USAs overvåking. Han er på flukt og kan ikke stole på noen når vi møter ham på en hotellrom i Hong Kong.

Oliver Stone følger to spor i filmen. Først møter vi Edward Snowden (glimrende spilt av Joseph Gordon-Levitt) i Hong Kong hvor han samarbeider med dokumentarfilmskaperen Laura Poitas (Melissa Leo) og journalistene Glenn Greenwald (Zachary Quinto) og Ewen MacAskill (Tom Wilkinson) om informasjonen han sitter på. Denne delen av historien er fra før godt kjent og er bedre skildret i Laura Poitras Oscar-belønnede dokumentar Citizenfour. Derfor er filmens andre spor det mest interessante og utfyller dokumentaren.

I tilbakeblikk får vi vite historien om Edward Snowden – om hvordan han gikk fra å være en patriotisk, lydig rekrutt som vil inn i marinen til å bli en lydig patriotisk dataekspert som kjemper for sitt land bak dataskjernene. En ekspert med de høyeste sikkerhetsklareringene med tilgang til topphemmelig materiale.

Ser seg selv

Det er lett å føle at Oliver Stone ser mye av selv i Edward Snowden. Det er mange likhetspunkter; de har begge en konservativ fortid, de har begge vervet seg i militæret (Snowden vervet seg i marineinfanteriet, men ble skadet og dimitert), de har begge blitt radikale og makt- og regimekritiske i voksen aldrer.

Snowden gir et skremmende bilde av den verden vi lever i og hvor alt og alle overvåkes. Hvis bare halvparten er sant  – er det god nok grunn til å legge mobilen i mikrobølgeoven.