Livsløgnen – en farlig medisin

5

Simon Stone har lagt historien til dagens Australia. Med seg i har han fått kremen av australske skuespillere som Geoffrey Rush, Sam Neill og Miranda Otto.

Christian (Paul Schneider) som har flyttet til USA, vender tilbake til den hjemlige småbyen på den australske landsbygda for å delta i sin far Henrys (Geoffrey Rush) bryllup. Henry skal gifte seg på nytt med sin hushjelp Anna (Anna Torv) – som er betraktelig yngre enn ham. Det er meningen at Christian skal være farens forlover – til tross for at han forakter alt ham etter morens selvmord flere år tidligere.

Tilbake i småbyen treffer han igjen barndomsvennen Oliver (Ewen Leslie), som lever lykkelig med kona Charlotte (Miranda Otto) og datteren Hedvig (Odessa Young).

Når Christian oppdager hemmeligheten rundt Hedvig føler han trang til å fortelle om det til Oliver, til tross for at han vet det får alvorlige konsekvenser både for familien og hans nærmeste venner. Når Oliver får vite at Hedvig muligens ikke er hans datter, avskyr han henne og vil ikke ha noe mer med henne å gjøre. Hedvig tror at dersom hun ofrer det kjæreste hun har, vil han bli glad i henne igjen.

Livsløgnen

Vil mennesker få det bedre hvis ubehagelige sannheter om livet deres kommer fram? Kan menneske ha det best om det ikke får vite sannheten – er livsløgnen rett og slett nødvendig medisin? Stone er tro mot Ibsen og lar ulike personer i filmen ha ulike oppfatninger om dette.

Simon Stones filmatisering av Vildanden er basert å han egen teateroppsetting av Ibsens skuespill, men filmen bærer ingen spor av sin scenebundne opprinnelse. Stone gjør overgangen til lerretet sømløs når han legges Ibsens teaterstykke til nåtidens Australia. Det er sjeldent du ser så mye bra skuespill i en film som her. Ikke minst imponerer debutanten Odessa Young i rollen som Hedvig.

Simon Stones´ Vildanden kan minne Thomas Vinterbergs Festen –som også er en regissør som kan sin Ibsen. Det handler om familietragedier, løgn og fortielse. Eller som doktor Relling sier mot slutten i skuespillet Vildanden: «Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske tar du lykken fra det med det samme.»

Simon Stones´ Vildanden er en stor filmopplevelse – tro mot Ibsen.