Det vil forundre de fleste hvis ikke 1917 stikker av med flere av de gjeveste prisene.

Sam Mendes viser hvordan «1917» er skutt som ett opptak i en ny minidokumentar

Vi lar oss alle imponere av filmer som er skutt som ett opptak – Ikke bare er det en teknisk prestasjon, men den ser også ganske fin ut også. Nå viser Sam Mendes i en minidokumentar hvordan han har gjort det i 1917.

Sam Mendes film fra første verdenskrig, 1917, er den siste filmen som benytter dette trikset, og forteller hele historien i ett sammenhengende skudd. Naturligvis ble filmen ikke virkelig skutt på den måten, siden det er praktisk talt umulig. Men Mendes, fotograf Roger Deakins og flere har slått seg sammen for å få filmen til å virke som om den utspiller  seg gjennom ett opptak. seg på en veldig lang tid. En ny kortfilmfra 1917 viser teknikken.

Alejandro G. Iñárritus Oscar-vinner 2014 fra, Birdman, ble konstruert for å ligne en film som ble skutt via ett langt sammenhengende skudd, og ble med i en stadig voksende liste over filmer som bruker dette formatet – som blant annet Erik Poppes Utøya 22. juli.

Alfred Hitchcocks Rope fra 1948 gjorde det samme. I både Rope og Birdman ble overgangene i opptakene løst ved hjelp av røyk og speil. Sammen med nøye redigering får det publikum til å tro at det de så på filmen er en ubrutt innspilling.  Sam Mendes ‘1917 gjøre det samme.

Hvi du vil enn film som er skutt i ett opptak på ordentlig er bør du sjekke ut Alexander Sokurovs Russian Ark som ble skutt i et opptak ved hjelp av steadycam.

1917 har verdenspremiere 25. desember og norsk premiere 7. februar 2020.