Vi lar oss alle imponere av filmer som er skutt som ett opptak – Ikke bare er det en teknisk prestasjon, men den ser også ganske fin ut også. Nå viser Sam Mendes i en minidokumentar hvordan han har gjort det i 1917.

Sam Mendes film fra første verdenskrig, 1917, er den siste filmen som benytter dette trikset, og forteller hele historien i ett sammenhengende skudd. Naturligvis ble filmen ikke virkelig skutt på den måten, siden det er praktisk talt umulig. Men Mendes, fotograf Roger Deakins og flere har slått seg sammen for å få filmen til å virke som om den utspiller  seg gjennom ett opptak. seg på en veldig lang tid. En ny kortfilmfra 1917 viser teknikken.

Alejandro G. Iñárritus Oscar-vinner 2014 fra, Birdman, ble konstruert for å ligne en film som ble skutt via ett langt sammenhengende skudd, og ble med i en stadig voksende liste over filmer som bruker dette formatet – som blant annet Erik Poppes Utøya 22. juli.

Alfred Hitchcocks Rope fra 1948 gjorde det samme. I både Rope og Birdman ble overgangene i opptakene løst ved hjelp av røyk og speil. Sammen med nøye redigering får det publikum til å tro at det de så på filmen er en ubrutt innspilling.  Sam Mendes ‘1917 gjøre det samme.

Hvi du vil enn film som er skutt i ett opptak på ordentlig er bør du sjekke ut Alexander Sokurovs Russian Ark som ble skutt i et opptak ved hjelp av steadycam.

1917 har verdenspremiere 25. desember og norsk premiere 7. februar 2020.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen