Første episode av den norske Viaplay-serien Wisting er nominert til Edgar-prisen for årets beste TV-manus. Prisutdelingen er kjent som «krimsjangerens Oscar», og 30. april blir vinneren kåret i New York.

Som eneste norske TV-bidrag i prisutdelingens historie er første episode av Viaplays krimserie Wisting nominert til Beste episodemanus til TV-serie av juryen for den årlige Edgar-prisen, oppkalt etter den kjente amerikanske forfatteren Edgar Allan Poe.

Prisutdelingen kalles krimsjangerens Oscar, og blant tidligere vinnere i TV-kategorien finner vi ikoniske serier som Fargo, Sherlock, Homeland og The Sopranos. Det er med andre ord en eksklusiv klubb som den norske serien kan bli en del av.

Wisting er skrevet av Trygve Allister Diesen og Kathrine Vale Zeiner. Diesen har også hatt regi på alle episodene. Serieskaperne er i ekstase over nominasjonen.

– Akkurat nå går smilet nesten helt rundt. Målet var hele tiden å lage en norsk serie som også skulle ut i verden. Men å bli Edgar-nominert har vi aldri våget drømme om en gang, vi visste ikke en gang at det var mulig. Og når vi ser hvem som har vunnet før, blir det enda morsommere, sier serieskaperne Kathrine Valen Zeiner og Trygve Allister Diesen.

Suksess i utlandet

Krimserien har blitt lagt merke til i utlandet, og i oktober i fjor ble det kjent at den britiske kanalen BBC hadde kjøpt rettighetene til serien. Ifølge serieskaperne Diesen og Zeiner har det vært en takknemlig oppgave å filmatisere to av forfatter Jørn Lier Horsts bestselgende bøker (Hulemannen og Jakthundene) om politimannen fra Larvik.

Wisting har også vært en stor suksess i hjemlige trakter for Viaplay siden premieren i april i fjor. Serien ble den mest sette originalproduksjonen på strømmetjenesten i hele Norden, og høstet gode kritikker fra anmelderne. Spesielt har Sven Nordin fått mye skryt for sin tolkning av William Wisting.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen