Sterk tilvekst av nordisk-baltiske animasjonstalenter

Den nordisk-baltiske animasjonsbransjen har vist seg som en vital bransje med sterk tilvekst av talenter under pre-selection til årets konkurranseprogram for nordisk-baltisk animasjonsfestival i Fredrikstad.

Festivalleder Anders Narverud Moen gleder seg over å endelig kunne dele filmene valgt ut til Fredrikstad Animation Festival 2020: – Det nordisk-baltisk animasjonsmiljøet er en levende bransje med både høy kunstnerisk kvalitet og profesjonalitet. Årets program er sterkt og viser mangfoldet og kvaliteten i den nordisk-baltiske animasjonsbransjen.”

Spesielt synes han der er gledelig å se tilstrømming av unge talenter i studentprogrammet. ”Med så mange talentfulle unge filmskapere har vi mye godt i vente i årene som kommer også.”

Økt interesse

I år var det 141 filmer påmeldt til festivalen, hvorav 67 filmer er tatt ut til festivalen i Fredrikstad 22.-25. oktober. For første gang er også alle de nordisk-baltiske landene representert med filmer tatt ut til årets filmprogram. Kategoriene for kortfilm og studentfilmer har over 50% av filmene kvinnelig regissør.

Fredrikstad Animation Festival er den ledende animasjonsfestivalen i Norden, og har i 2020 hatt tilhold i Østfoldbyen i 20 år. En av grunnpilarene er festivalens nordisk-baltiske konkurranse for animert kortfilm med utdeling av vår egen pris, Golden Gunnar.

Hvert år inviterer festivalen kjente aktører innenfor internasjonal animasjonsbransje, og aktører fra kjente studioer som Pixar, Disney og Aardman har tidligere besøkt festivalen. Festivalen er en faglig arena for animasjonsbransjen, og er også viktig for studenter og utdanningsinstitusjoner innenfor animasjon, grafisk design og digital medieproduksjon.