Spike Lee tvunget til å endre serie om 11. september

Spike Lee har blitt sendt tilbake til klipperommet av strømmegiganten HBO for å endre på innholdet i dokumentarserien NYC Epicenters 9/11 → 2021 ½ fordi en av episodene gir støtte til konspirasjonsteoretikere.

Om noen uker er det 20 år siden terrorangrepet i New York fant sted. Angrepet, der tvillingtårnene i World Trade Center ble rammet av to fly, drepte tusenvis av mennesker. I den anledning ba HBO for en tid tilbake Spike Lee om å lage en ny dokumentarserie for strømmetjenesten om angrepet.

Men nå har serien, som har fått den passende tittelen NYC Epicenters 9/11 → 2021 ½, blitt rammet av kontrovers bare dager etter premieren på den første episoden, skriver Variety.

Konspirasjonsteoretikere

Det viser seg at den originale utgaven av seriens fjerde og siste episode, som er planlagt å være tilgjengelig på HBO 11. september, inneholdt intervjuer med den kontroversielle konspirasjonsgruppen Architects and Engineers for 9/11 Truth.

Gruppen ble grunnlagt i 2006 av arkitekten Richard Gage, og medlemmene er arkitekter og ingeniører som ikke tror at tvillingtårnene kollapset bare fordi flyene fløy inn i dem. Episoden klarte å bli sendt ut til pressen før premieren, men nå har HBO bedt Spike Lee om å redigere episoden med konspirasjonsteoretikerne.

– Jeg er tilbake i klippesrommet, sier Spike Lee i en uttalelse via HBO, som fortsatte: – Jeg ber deg respektfullt om å holde tilbake vurderingene dine til du ser den endelige versjonen.

Stiller spørsmål ved offisiell forklaring

HBOs beslutning om å sende Spike Lee tilbake til klippesrommet kommer etter at filmregissøren i et nytt intervju med The New York Times sa at han ikke trodde regjeringens offisielle forklaring bak terrorangrepene 11. september.

Nærmere bestemt stiller han spørsmålstegn ved måten tvillingtårnene kollapset:

– Temperaturen som kreves for at stål skal smelte er ikke nådd. Og så er det måten å bygge syv falt på bakken – når du sammenligner det med bygninger som blir revet, er det som å se på det samme, sier han til The New York Times og fortsetter:

– Men folk må vurdere det selv. Min tilnærming er å vise informasjonen i serien og deretter la folk dømme selv. Jeg respekterer publikums intelligens.

Med andre ord, Spike Lee kjøper konspirasjonsteorien som sier at tvillingtårnene ikke kollapset i det hele tatt på grunn av flyene som traff dem, men at det i stedet var en kontrollert eksplosjon utført av den amerikanske regjeringen.

Fra terror til pandemi

Den første episoden av serien hadde premiere på HBO denne helgen, mens den fjerde og siste episoden vil bli vist på selve 20 -årsjubileet for terrorangrepet, 11. september.

De fire episodene følger New York fra tiden rundt terrorangrepet og helt opp til det siste halvannet året, da korona-pandemien har kastet sin tunge skygge over storbyen.

Serien består av mer enn 200 intervjuer med mennesker som var veldig nær angrepet. Både de som så det med egne øyne, så vel som politikere og journalister.

Spike Lee selv har bodd i New York det meste av livet.