Lyst på hjemmekinoanlegg? Slik finansierer du drømmen

I en tidsalder hvor Netflix er dagligdags og sofaen er den mest brukte møbelen i huset – muligens på andreplass etter senga – er det mange som har lyst på hjemmekinoanlegg.

Når du begynner å utforske hjemmekinomarkedet vil du raskt merke at det er mange å velge blant, og at det er store prisforskjeller. En hjemmekino kan koste alt mellom 5,000 til 500,000 kroner (og man kan trygt si at ved et visst punkt har prisen langt forbigått grensen for de praktiske aspektene). Nedenfor viser vi deg ulike måter du kan finansiere hjemmekinoanlegget du har aller mest lyst på, og hvilke metoder som er best i forhold til prisen på anlegget.

Måter for å finansiere hjemmekinoanlegg

Hvordan du velger å finansiere hjemmekinoanlegget på vil avhenge av både hvor mye penger du har på kontoen, og hvor mye anlegget skal koste. Vi skal nå se nærmere på sparepenger, forbrukslån, og boliglån.

Ut av egen lomme eller sparekonto

Det er en vanlig misforståelse at hjemmekinoanlegg må være dyre. I virkeligheten er det mange rimelige modeller som har de samme funksjonene som de som er dyrere. Derfor er det ofte mulig å finansiere hjemmekinoanlegg ved å kun bruke penger man har oppspart eller som helt naturlig ligger inne på kontoen.

Hvis du skal kjøpe hjemmekino ut av egen lomme eller sparekonto, så har det egentlig ikke noe å si hvor mye anlegget koster – det du bestemmer deg for å kjøpe vil jo nødvendigvis være noe du har råd til.

Er det slik at du har råd nå, så vil vi derfor for all del oppmuntre deg til å bruke dine oppsparte penger til å kjøpe hjemmekinoen. Hvis ikke, kan det være nødvendig å ta opp lån.

Forbrukslån

Forbrukslån (spesielt hvis det er mindre summer), kan være en gunstig måte å raskt få tilgang på penger når du trenger det. Ifølge nettstedet om lån Lån for deg kalles mindre forbrukslån gjerne for minilån/smålån. Om du vet hvilket anlegg du ønsker, så kan du fint ta opp forbrukslån for å finansiere hjemmekinoanlegget ditt. Men det er to bokser du må sørge for å tikke av før du søker om et slikt lån:

  • Vet du at du vil være i stand til å nedbetale det raskt igjen?
  • Er hjemmekinoen i en relativt lav prisklasse, for eksempel mellom 5,000 til 20,000 kroner?

 

Grunnen til at du må kunne tikke av disse boksene, er at forbrukslån har noe høyere rente enn typ billån og boliglån. Om du vet at du vil være i stand til å nedbetale forbrukslånet, og prisklassen på hjemmekinoanlegget er lav, så kan du trygt søke om det. Forbrukslån er en type lån som man vanligvis kan få samme dag som man søker, noe som hjelper hvis det er tilbud på anlegget eller det er det siste på lager, som nevnt ovenfor. Du kan lese mer om smålån/minilån (forbrukslån) og søke her.

Utvid boliglånet

Avhengig av hvor entusiastisk du er for hjemmekinoanlegg, og hvor store ambisjoner du har, så vil prisen raskt stige til mer enn 20,000 kroner – da kan det være lurt å utvide boliglån istedet for å ta opp forbrukslån, gitt den lavere renten man har på boliglån. Den eneste ulempen med denne finansieringsmåten er at du vanligvis må vente noe lengre før du får godkjent søknaden enn når du søker om forbrukslån.

Spør en økonomirådgiver om hjelp

Til slutt kan vi nevne at det er helt OK å spørre en økonomirådgiver om hjelp før du kjøper hjemmekinoen. De jobber daglig med problemstillinger rundt personlig økonomi, og kan gi deg nye perspektiver og foreslå andre muligheter enn de du vet om nå, eller som vi nevner ovenfor.

Lykke til med kjøpet, og kos deg med underholdningen!