Regissør Jonas Poher Rasmussen forteller om sin film at det er en historie om flukt, kjærlighet, seksualitet og familie, men også om å finne et hjem.

Oscar-akademiet har sluppet kortlister i 10 kategorier

Danske Flukt er en stor Oscar-favoritt og har fått tre nominasjoner; beste internasjonale film, beste dokumentar og beste animasjonsfilm.

I løpet av natten slapp akademiet sine kortlister i ti kategorier. Her er filmene som gikk videre til neste runde, for å gjøre nominasjonsprosessen litt enklere å håndtere for alle stemmeberettigede medlemmer.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences slapp in natt sine kortlister for Oscar-utdelingen i 2022 i 10 kategorier, inkludert dokumentar og beste internasjonale film.

Femten internasjonale filmer er vider i kampen om Beste internajonale film, Blant dem Joachim Triers Verdens verste menneske. Blant favorittene her finnes ellers Irans A Hero, Italias Hand of God, Japans Drive My Car og Flukt som representerer Danmark. Franske Titane, som vant Gullpalmen i Cannes, klarte ikke å komme på kortlisten.

Norge er med videre med «Verdens verste menneske», Finland med «Kupé nr. 6» og Island med Noomi Rapace-thrilleren «Lamb» som alle besto den første uttynningen i klassen Beste internasjonale sammen med danske «Flukt».  Oscar-utdelingen 2022 kan bli en stor nordisk dag.

 

BESTE DOKUMENTAR (LANGFILM)

“Ascension”“Attica”“Billie Eilish: The World’s a Little Blurry”“Faya Dayi”“The First Wave”“Flukt”“In the Same Breath”“Julia”“President”“Procession”“The Rescue”“Simple as Water”“Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)”“The Velvet Underground”“Writing with Fire”

BESTE DOKUMENTAR (KORTFILM)

“Águilas”“Audible”“A Broken House”“Camp Confidential: America’s Secret Nazis”“Coded: The Hidden Love of J. C. Leyendecker”“Day of Rage”“The Facility”“Lead Me Home”“Lynching Postcards: “Token of a Great Day””“The Queen of Basketball”“Sophie & the Baron”“Takeover”“Terror Contagion”“Three Songs for Benazir”“When We Were Bullies”

BESTE INTERNASJONALE FILM

Østerrike, “Great Freedom”Belgia, “Playground”Bhutan, “Lunana: A Yak in the Classroom”Danmark, “Flukt”Finland, “Sovekupé No. 6”Tyskland, “I’m Your Man”Island, “Lamb”Iran, “A Hero”Italia, “The Hand of God”Japan, “Drive My Car”Kosovo, “Hive”Mexico, “Prayers for the Stolen”Norge, “The Worst Person in the World”Panama, “Plaza Catedral”Spania, “The Good Boss”

BESTE MAKEUP OG HÅR

“Coming 2 America”“Cruella”“Cyrano”“Dune”“The Eyes of Tammy Faye”“House of Gucci”“Nightmare Alley”“No Time to Die”“The Suicide Squad”“West Side Story”

BESTE ORIGINALMUSIKK

“Being the Ricardos”“Candyman”“Don’t Look Up”“Dune”“Encanto”“The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun”“The Green Knight”“The Harder They Fall”“King Richard”“The Last Duel”“No Time to Die”“Parallel Mothers”“The Power of the Dog”“Spencer”“The Tragedy of Macbeth”

BESTE SANG

“So May We Start?” from “Annette”“Down To Joy” from “Belfast”“Right Where I Belong” from “Brian Wilson: Long Promised Road”“Automatic Woman” from “Bruised”“Dream Girl” from “Cinderella”“Beyond The Shore” from “CODA”“The Anonymous Ones” from “Dear Evan Hansen”“Just Look Up” from “Don’t Look Up”“Dos Oruguitas” from “Encanto”“Somehow You Do” from “Four Good Days”“Guns Go Bang” from “The Harder They Fall”“Be Alive” from “King Richard”“No Time To Die” from “No Time to Die”“Here I Am (Singing My Way Home)” from “Respect”“Your Song Saved My Life” from “Sing 2”

 

BESTE ANIMERTE KORTFILM

“Affairs of the Art”“Angakusajaujuq: The Shaman’s Apprentice”“Bad Seeds”“Bestia”“Boxballet”“Flowing Home”“Mum Is Pouring Rain”“The Musician”“Namoo”“Only a Child”“Robin Robin”“Souvenir Souvenir”“Step into the River”“Us Again”“The Windshield Wiper”

 

BESTE KORTFILM

“Ala Kachuu – Take and Run”“Censor of Dreams”“The Criminals”“Distances”“The Dress”“Frimas”“Les Grandes Claques”“The Long Goodbye”“On My Mind”“Please Hold”“Stenofonen”“Tala’vision”“Under the Heavens”“When the Sun Sets”“You’re Dead Helen”

BESTE LYD

“Belfast”“Dune”“Last Night in Soho”“The Matrix Resurrections”“No Time to Die”“The Power of the Dog”“A Quiet Place Part II”“Spider-Man: No Way Home”“tick, tick…BOOM!”“West Side Story”

BESTE VISUELLE EFFEKTER

“Black Widow”“Dune”“Eternals”“Free Guy”“Ghostbusters: Afterlife”“Godzilla vs. Kong”“The Matrix Resurrections”“No Time to Die”“Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”“Spider-Man: No Way Home”