Den amerikanske skuespilleren og regissøren Sean Penn har oppfordret til boikott av Oscar-utdelingen dersom Ukrainas president Volodymyr Zelensky ikke får tale under seremonien.

Sean Penn sier i et intervju med CNN at ifølge hans opplysninger bestemte det amerikanske filmakademiet seg for å ikke gi Zelensky muligheten til å tale under seremonien via videolink.

-Hvis dette viser seg å være tilfelle, vil jeg foreslå for alle deltakerne – jeg forstår at dette er et øyeblikk av deres personlige stolthet over seg selv og over filmene deres – å erklære en protest og boikotte Oscar-seremonien. Når det gjelder meg: hvis dette skjer, når jeg kommer tilbake [til USA], vil jeg offentlig smelte Oscar-statuettene mine. Sean Penn bemerket at han ba om at dette ikke skulle skje, og Zelensky fikk tale under seremonien.

Den 25. mars rapporterte  The New York Post at Volodymyr Zelensky diskuterte sin deltakelse i seremonien med Academy of Motion Picture Arts, enten via videolink eller opptak. Noen dager tidligere hadde skuespiller Amy Schumer, som var vert for Oscar-utdelingen i 2022, foreslått å gi Zelensky muligheten til å tale under seremonien via videolink.

Sean Penn filmer en dokumentar i Ukraina om invasjonen. Han begynte arbeidet med filmen i november 2021, da vestlige medier og politikere akkurat begynte å snakke om oppbyggingen av russiske tropper nær grensene til Ukraina. Under krigen møtte Penn i Ukraina Vladimir Zelensky. Penn er for tiden i Warszawa av sikkerhetsmessige årsaker.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen