Norske «Formørkelsen» stakk av med DOX:AWARD

For første gang har en norsk dokumentarfilm, Formørkelsen av Nataša Urban, vunnet den prestisjetunge hovedprisen DOX:AWARD under Copenhagen International Documentary Festival (CPH:DOX).

Prisen på 5.000 euro ble delt ut i København fredag kveld med regissør Nataša Urban til stede.

Den norske dokumentarfilmen Formørkelsen handler om at mens resten av Europa i 1999 feiret muligheten for endelig å oppleve en total solformørkelse, bad de serbiske myndighetene folk holde seg inne. Solformørkelsen i 1999 blir slik en allegori over en mørk periode i Serbias historie. Regissøren Nataša Urban undret seg hvordan alle disse krigene på Balkan kunne startes i hennes navn, og hvordan skal hun forholde seg til denne arvesynden der krig etter krig oppstår – og ikke av årsaker hun mener er fornuftige.

Utviklet gjennom Nye veier

Formørkelsen er utviklet gjennom Norsk filminstitutts tidligere talentprogram Nye veier. Regissør Natasa Urban er også en av deltakerne i NFIs utviklingsprogram UP 2.0, der målet er å løfte fram flere underrepresenterte stemmer i norsk film.

-Jeg er så utrolig glad og stolt. Det krevde utrolig mye mye av meg å lage denne filmen. Det var ubeskrivelig vanskelig å lage den, men helt klart verdt det. Denne prisen tilhører hele det kreative teamet bak filmen, det er deres samlede talent og innsats som har gjort at filmen ble slik den ble. Takk til alle! Og takk til NFI, Fritt og Kulturrådet for støtte, sier regissør Nataša Urban.

– Det er uvurderlig at Natasa og Formørkelsen får denne oppmerksomheten. Vi vet at slik heder betyr enormt mye for en films videre liv og muligheter, så nå må vi bare juble og gjøre vårt beste for å utnytte det så godt vi kan framover, sier produsent Ingvil Giske.

Formørkelsen er også nominert til DOC Alliance Award som deles ut i Cannes 24. mai.

Om regissør Natasa Urban
Natasa Urban (f. 1977), dokumentarregissør og – klipper, har en master i fotografi fra University of Arts i Beograd, Serbia. Hennes dokumentarfilm Journey of a Red Fridge, har vunnet 40 priser (UNICEF Award for Children Rights) og har blitt vist på over 100 filmfestivaler (IDFA, SILVERDOCS, Telluride). Filmene hennes har vært kringkastet i en rekke land, og er brukt i undervisningsøyemed i skoler verden rundt.