Dystopisk isolasjon i Viaplays kommende «Festning Norge»

 Viaplays nye og ambisiøse thrillerserie Festning Norge befinner vi oss i et isolert Norge som har kuttet alle bånd til verdenssamfunnet. Serien er under innspilling i Bergen og har et budsjett på 100 millioner kroner.

Når en dødelig sykdom begynner å spre seg i det lukkede paradiset, må innbyggerne betale en høy pris for valget de tok for ti år siden.

Hva skjer hvis vi kutter alle bånd til omverdenen?  Det er et av spørsmålene Festning Norge utforsker i Viaplays nye, dystopiske thrillerserie satt til året 2037. En enorm mur skiller Norge fra omverdenen, og selvforsynte nordmenn lever skjermede og privilegerte liv i det nordiske paradiset. Men når en dødelig sykdom bryter ut, innser innbyggerne raskt at de er fanget bak den samme muren som skulle beskytte dem.

Viaplay-serien Festning Norge er basert på idé og manus fra Rådebank-forfatter Linn-Jeanethe Kyed og thrillerforfatter John Kåre Råke (Bølgen, Skjelvet). Ideen kom som en reaksjon på det forfatterduoen opplevde som en økende grad av isolasjonspolitikk i Europa og Vesten.

Karismatiske statsminister

Tobias Santelmann spiller en av hovedrollene som den karismatiske statsministeren Grieg Amund Heyerdahl. Han står ansvarlig for å ha overbevist den norske befolkningen om å isolere seg fra omverdenen for ti år siden, et valg som skal vise seg å bli skjebnesvangert.

– Jeg mener at i den situasjonen verden er i dag, så er Festning Norge ubehagelig aktuell. Min karakter, statsminister Heyerdahl, er en mann med en klar visjon for Norge, en leder som tror på sine idéer selv når landet står midt oppe i en enorm krise, sier Tobias Santelmann.

Lovpriser regissørduo

Festning Norge regisseres av Cecilie Mosli og Mikkel Brænne Sandemose. Santelmann har jobbet sammen med Mosli tidligere, og har hatt et ønske om å jobbe med henne igjen.

– Cecilie er en utrolig dyktig, raus og engasjert regissør. Det er hun som har hatt regien på det meste som har med min karakter å gjøre, men jeg opplever at de to regissørene, Mikkel Sandemose og Cecilie Mosli har stor respekt for hverandre, samarbeider og utfyller hverandre godt, fortsetter Santelmann.

I sentrum av historien finner vi også forskeren Esther Winter, spilt av Selome Emnetu. Som ansvarlig for landets matsikkerhet er hun den første som mistenker at noe er alvorlig galt.

– Esther oppdager at det samfunnet hun er en del av viser seg å være noe helt annet enn hun trodde. Jeg synes det er spennende at serien forholder seg til en virkelighet som er så nær vår egen tid, men under helt andre omstendigheter fordi landet er isolert fra resten av verden. Noe av dette kan minne om ting vi vært vitne til i en veldig lett versjon de siste årene, med alle inngrepene i hverdagen vår under pandemien, kommenterer Selome Emnetu.