Krigshelten som forsvant – hemmeligheten ingen snakket om på 60 år

Nå kan du se teaseren til «Hva skjedde med Torstein Raaby», en av årets mest spennende dokumentarer med premiere 18. november.

Torstein Raaby var spion, krigshelt og Thor Heyerdahls beste venn. Han kjempet under 2. verdenskrig og døde under mystiske omstendigheter, hva skjedde?

Torstein Raaby fra Andøya var Nord-Norges største krigshelt. Han spionerte på det tyske krigsskipet Tirpitz i Alta som bidro til at skipet ble bombet, og var hemmelig agent for både Russland og Storbritannia. For sine bragder mottok han krigskorset med sverd, Norges største utmerkelse, og Distinguished Service Order, den høyeste britiske utmerkelsen som kan mottas av en utlending.

Senere mønstret Raaby Kon-Tiki som telegrafist, håndplukket av Thor Heyerdahl selv. Livet hans høres ut som en film og døden hans likeså. For noe skjedde ved en kanadisk militærbase under den kalde krigen og Raaby ble funnet død.

Livet og døden til den mystiske Raaby blir nå fortalt for første gang.

Produsent Thorvald Nilsen er spent på å dele den underfortalte historien om en av Norges største krigshelter.

– Dette er en ekstremt spennende historie som burde være bedre kjent for det norske folk. Omstendighetene rundt dobbeltagent Raabys liv er ikke satt søkelyset på før nå, i denne dokumentaren får vi endelig mulighet til det.

Thor Heyerdahl og regissør Stian Indrevoll på Tenerife i 2000. Stian Indrevoll kommer også fra Raabys fødested Andøya, og har drevet med dokumentarfilm i over 20 år.

Mysteriet fra Andøya

Kun få år før Heyerdahls død, i 2000 drar regissør Stian Indrevoll til Tenerife for å møte oppdageren Thor Heyerdahl, og informasjonen han får setter tonen for denne spennende dokumentaren.

– Raaby var en ideell ekspedisjonsdeltaker. Det som slo meg med Torstein var hans fantastiske livsglede. Alltid en spøk på lur, et fabelaktig trivelig menneske, fortalte Thor Heyerdahl til Indrevoll.


«Hva skjedde med Torstein Raaby?» har premiere 18. november 2022.