Sekstiårsjubileum og James Bond-dag

I dag kommer en stor James Bond-kunngjøring samtidig som det rundt om i verden markeres at det er 60 år siden premieren på den første James Bond-filmen.

I dag, 5. oktober, er det den offisielle James Bond-dagen og til det store sekstiårsjubileet pågår en stor feiring av filmfranchisen. Årsaken til datoen var premieredatoen for den første filmen Dr. No i 1962. James Bond-dagen er derimot ikke et nytt fenomen. Den første gangen den ble markert var i forbindelse med femtiårsjubileet i 2012. Den gang ble Adeles temasang for Skyfall sluppet for publikum og det har lenge vært store forventninger til hva som blir annonsert ved årets markering.

Ny Bond i 30-årene

Det har lenge vært knyttet stor spenning til hvem som blir neste James Bond og kryptiske beskjeder fra blant annet Ian Flemings Instagram-konto har hintet til en stor kunngjøring i dag.  I jakten på ny skuespiller antydet produsent Michael G Wilson at de mest sannsynlig så på noen i trettiårene.

– Vi har prøvd å se på yngre mennesker tidligere, men å visualisere dette har ikke fungert. Husk at Bond allerede er en veteran. Han har hatt en del erfaring. Han er en person som har opplevd krigene, for å si det sånn. Han har sikkert vært i SAS eller lignende. Han kommer ikke fersk fra videregående som du kan ta inn og begynne med. Det er derfor det fungerer for noen i trettiårene, uttalte han til Deadline.com

Strømmeklar Bond

Det gjenstår å se hva som blir årets store overraskelse, men det har i den siste tiden foregått et variert utvalg av hendelser rundt om i verden. Amazon Prime Video og MGM Studios har laget en helt ny dokumentar om den ikoniske musikken som får premiere 5.oktober. For øvrig blir alle de 25 James Bond-filmene nå tilgjengelig på strømmetjenesten.

I en veldedighetsauksjon fra EON Productions og auksjonshuset Christie´s kalt Sixty Years of James Bond ble det nylig solgt biler, motorsykkel, båt og klokke i første runde med aksjoner. En Aston Martin DB5 gikk blant annet for 33,7 millioner kroner. I en stadig pågående online auksjon kan du by på en rekke rekvisitter og filmtilknyttede elementer. Av de mer humoristiske nyhetene har noen utenfor Chicago laget Verdens største maislabyrint formet som ikoniske James Bond-karakterer.

Bond-musikk

I går toppet Shirley Bassey plakaten på en retrospektiv veldedighetskonsert i Royal Albert Hall der seksti år med James Bond-musikk ble feiret. Senere i november kommer en serie konserter hvor Royal Philharmonic Orchestra fremfører musikk live samtidig med filmvisning. Og for øvrig ønsker den 90 år gamle komponisten  John Williams  å lage musikken til neste James Bond-film.

Mens vi venter på dagens store kunngjøring kan du lese om hvordan James Bond blir tv-serie hos Prime Video. Eller hvordan tre filmserier har imitert, stjålet fra, blitt inspirert av hverandre samtidig som de har gjort dem bedre i Agenter i krig: Bond vs Hunt vs Bourne.