Disney sparker toppsjefen – Bob Iger kommer tilbake

Disney sparker sin administrerende direktør med umiddelbar virkning – Bob Iger kommer tilbake. Iger, som tidligere ledet Walt Disney Company i 15 år, har sagt ja til å gå tilbake til rollen i to år til.

Bob Chapek får sparken som administrerende direktør i Walt Disney Company med øyeblikkelig virkning, for å bli erstattet av selskapets tidligere og langt mer populære administrerende direktør Bob Iger som går tilbake i sin gamle rolle. Iger blir sett på som svært respektert i Disney og hos investorer. Han sto bak oppkjøp av blant annet Pixar, eierselskapet bak Star Wars-filmene og Marvel. Han lanserte Disney+ før han gikk av i 2020.

– Det er med en utrolig følelse av takknemlighet og ydmykhet – og, jeg må innrømme, litt forbauselse – jeg skriver til deg i kveld med nyheten om at jeg vender tilbake til The Walt Disney Company som selskapets administrerende direktør, bekreftet Iger i en melding til sine ansatte.

Chapek tok over i forbindelse med pandemien som feier over hele verden og har ikke hatt den letteste tiden i toppen av det store selskapet. I motsetning til hvor populær Iger var blant sine ansatte i løpet av de femten årene han drev selskapet, gikk Chapek på kant med mange over hans håndtering av Scarlett Johansson-situasjonen og den digitale premieren på «Black Widow» og stemningen som fulgte, det faktum at en gjeng av Pixar-filmer hoppet helt  over kinoutgivelser.

Til tross for disse feiltrinnene, valgte Disneys styre å forlenge Chapeks kontrakt med ytterligere tre år, så sent som i juni. Men etter et tredje kvartal der selskapet tapte over 40 prosent av børsverdien, har det nå tilsynelatende gitt etter og bedt Bob Iger om å gå tilbake til rollen i to år til, slik at det kan se etter en annen langsiktig erstatning i løpet av den tiden.