Blu-ray + 4K: «I Know What You Did Last Summer» – Fortsatt underholdende 25 år senere

En av de første filmene i den ironiske tenåringsslasheren er ute i ny innpakning, men leverer fortsatt nostalgisk innhold.  

Jennifer Love Hewitt spilte søsteren til Neve Campbell i datidens svært populære TV-serie Party of Five (1994) og nesten samtidig fikk de hver sin hovedrolle i to ulike filmer som skulle utgjøre fundamentet i den ironiske tenåringsslasheren. Mens sistnevnte har fortsatt sin karriere innen sjangeren, forsvant Love Hewitt gradvis fra det store mediebildet. Men ikke ulikt en maskekledde morderen, gjenoppstår hun nok en gang i forbindelse med nyutgivelsen av I Know What You Did Last Summer (Fryktens Sommer (1997) på 4K og Blu-ray.

Ironiske slasher

Med Scream (Skrik, 1996) og dens to første oppfølgere lekte sjangerpioner Wes Craven med konvensjoner etablert i slashersjangeren over tid. Manusforfatter Kevin Williamson fortsatte bølgen med den ironiske tenåringsslasheren I Know What You Did Last Summer (Fryktens Sommer (1997) som siden ble fulgt av en bølge med filmer som I Still Know What You Did Last Summer (Fryktens Sommer 2 (1998), Urban Legend (1998) og Teaching Mrs. Tingle (1999).

Bestevenninnene Julie (Jennifer Love Hewitt) og Helen (Sarah Michelle Gellar) feirer 4. juli og havnebyens festival hvor Helen blir kronet til årets fiskedronning. Sammen med kjærestene, den tørste Barry (Ryan Phillippe) med kort lunte og den omsorgsfulle Ray (Freddie Prinze Jr.), ender de kvelden med å fortelle en urban legende og en vandrehistorie om en morder med en stor krok som drapsvåpen. På veien hjem havner de en ulykke som ender med et dødsfall. Samtidig som de ser sine drømmer og framtidsutsikter svinne bort, krangler de om hvorvidt de skal ringe politiet eller forlate den døde. De inngår en pakt om å la dette bli en hemmelighet som følger dem til graven. Deretter splittes de og går hver sine veier. Et år senere får Julie uventet et brev hvor det står «jeg vet hva du gjorde forrige sommer».

25 år

I Know What You Did Last Summer (Fryktens Sommer (1997) har blitt 25 år, men fungerer fortsatt godt sammenlignet med dagens sjangertilbud. Med høy nostalgisk faktor er det både et morsomt gjensyn og filmen fremstår fortsatt som et godt sjangertilskudd. Filmen har i dag oppnådd klassikerstatus, blant annet ved at den på årets Ramaskrik, skrekkfilmfestivalen på Oppdal, ble vist som en av årets skrekkfilmklassikere. Filmen tar seg uvanlig god tid til å etablere setting og karakterer og de mistenkte kommer oppskriftsmessig på rekke og rad. I dag er tempoet i denne typen film langt høyere og alt går mye raskere.

Slasher kommer fra ordet slash, som kan oversettes med å hugge, flenge, skjære eller rispe opp. Begrepet brukes om filmer hvor fokus ligger på disse handlingene samt selve drapsakten. I Know What You Did Last Summer er en slasher hvor det dukker opp en person i oljefrakk og sydvest, og som jakter ungdommene med en lastekrok. Filmen skapte en ny maskekledd morder, men skikkelsen ble aldri like ikonisk som datidens maskekledde morder i Skrik. Filmen er verken grafisk eller overdrevet voldelig, men mildere i formen og den gang myntet på et ungdommelig publikum som allerede hadde blitt kjent med sjangeren gjennom Skrik.

Flere oppfølgere

Filmen ble suksessfull, fikk oppfølgeren I Still Know What You Did Last Summer samt lettglemte I’ll Always Know What You Did Last Summer (Fryktens sommer 3, 2006) med nye skuespillere. Franchisen ble forsøkt gjenopplivet som TV-serie av Amazon Prime i 2021, men uten at den skapte spesielt mye oppstyr før den hurtig ble kansellert. 4K-utgivelsen til originalens 25 års jubileum overfører hovedsakelig tidligere ekstramateriale fra den forrige, nå over 15 år gamle og utgåtte utgivelse, med blant annet intervju, slettede scener og minidokumentar.

I Know What You Did Last Summer er høyaktuell som en del av den fornyede og gjenoppståtte interessen for 1990-talls slasherbølge som har gjenfunnet en popularitet i dag med stadig nye Skrik-filmer.