«Ellos Eatnu – La elva leve» kan vinne 400 000 kroner i Gøteborg

Ole Giævers film åpner filmfestivalen i Tromsø. I dag ble den også tatt ut som én av ni filmer som som kan vinne Dragon Award på Gøteborg filmfestival. Prisen er en av verdens største filmpriser – på 400 000 svenske kroner.

Gøteborg Filmfestival er den største filmfestivalen i Norden. Hvert år reiser festivalens programgruppe verden rundt for å velge en film de skal ta med til Gøteborg – og i 11 dager i slutten av januar arrangeres det en filmfestival med i overkant av 250 filmer fra rundt 80 land på rundt 700 visninger.

Gøteborgs filmfestival ble startet i 1979 og tiltrekker seg i dag rundt 270 000 besøkende, på kino og på nett. Rundt 250 filmer fra 80 land vises fordelt på rundt 700 visninger, og festivalen handler ikke bare om film, men byr også på foredrag, workshops, fester, konserter og massevis av andre aktiviteter.

Alta-aksjonen

For 40 år siden fulgte Norge med på dramaet som utspilte seg i Stilla i Alta. For unge Ester blir Alta-aksjonen noe mer personlig enn en kamp mot utbyggingen av vassdraget.

Skuespiller Ella Marie Hætta- Isaksen og regissør Ole Giæver på location i Finnmark.(Foto: Mer Film)

Ester (spilt av Ella Marie Hætta Isaksen fra ISÁK) flytter til Alta for å begynne i jobben som lærer. Alta-saken er i gang, og motstandere av utbygginga har samlet seg i Stilla for å demonstrere. Ester trekkes inn i konflikten, og sakte innser hun at den handler om mer enn bare naturen rundt henne. Også hennes identitet som same, datter, lærer og venn utfordres. Saken blir et spørsmål om selvrespekt, og vi følger dramatikken som oppstår rundt sivil ulydighet, sulteaksjoner og konfliktlinjene i lokalsamfunnet. Esters samiske identitet møter motstand i bygda og blant kollegene, men også innad i familien — og i henne selv.

Med denne filmen får regissør Ole Giæver frem hva som sto på spill under Alta-aksjonen. Dette er historien om hvordan samene har blitt behandlet i Norge, om hvordan de har kjempet for sine rettigheter. Kampen om elva var en liten, men viktig del av en større kamp. Dette er en skildring av urfolkets kamp for tilværelsen.