Foto: Lukas Salna

Teaser: «Konvoi» – ny norsk storfilm om andre verdenskrig på kino til jul

Et av krigens største dramaer treffer kinoene 1. juledag. I hovedrollene til «Konvoi» finner vi i de største rollene finner vi Tobias Santelmann, Anders Baasmo og Heidi Ruud Ellingsen, mens Henrik M. Dahlsbakken har regien.

Få ting er sikrere suksesser på kino en norske filmer om andre verdenskrig. To av fjorårs største suksesser var Krigsseileren og Kampen om Narvik. Konvoi går inn i den tradisjonen.

«Konvoi» er basert på virkelige hendelser og handler om et av de største dramaene som utspant seg på havet under andre verdenskrig. I denne første teasertraileren får vi en liten smakebit på hva vi kan vente oss når storfilmen kommer på kino 25. desember.

Konvoy byr på et stjernelag med norske skuespillere.

Forlis og dramatikk

Murmanskkonvoiene betegnes som en av andre verdenskrigs mest dramatiske operasjoner på havet. Skipene seilte fra engelske havner, ofte via Island, og gikk til Murmansk og Arkhangelsk.
Fra 1941 til 1945 ble mer enn fire millioner tonn krigsforsyninger sendt med Murmansk-konvoiene. 104 handelsskip ble senket og mellom 1000 og 1500 sjøfolk omkom.

– Det er utrolig gøy å endelig få vise hva vi har jobbet med, sier regissør Henrik M. Dahlsbakken entusiastisk. I «Konvoi» følger vi et norsk lasteskip på den dramatiske reisen fra Island mot Murmansk, under stadige angrep fra tyskerne. Med livet som innsats la disse unge sjømennene ut på det som senere ble omtalt som «Verdens verste sjøreise».

 

Foto: Lukas Salna

Farefull ferd

Filmen baserer seg på de dramatiske Murmansk-konvoiene som gikk i Nordishavet under andre verdenskrig, en historie som ikke er fortalt i norsk film tidligere. Sommeren 1941 virker Hitlers krigsmaskin ustoppelig. Etter å ha underlagt seg store deler av Europa, invaderer Tyskland nå Sovjetunionen, og de allierte ble nødt til å hjelpe.

Konvoier bestående av flere titalls lasteskip fylt til randen med krigsmateriell, begynner den farefulle ferden fra Island til Murmansk og Arkhangelsk.

– Denne delen av krigen ble ikke utkjempet av soldater. Det handler om helt vanlige sjøfolk, som ufrivillig ble en del av de mest dramatiske oppdragene under andre verdenskrig. De aller fleste var unge, uerfarne og redde. Å skildre de ekstreme omstendighetene de ble utsatt for, har vært en viktig del av arbeidet med denne filmen, sier skuespiller Tobias Santelmann.