Aamot-statuetten til Maria Ekerhovd

Søndag 20. august ble produsent Maria Ekerhovd tildelt Aamot-statuetten. Statuetten er Film & Kinos ærespris og høyeste utmerkelse og deles ut til regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon.

Av tidligere prisvinnere nevner vi film-kritikerne Per Haddal og Pål Bang-Hansen, regissørene Hans Petter Moland, Joachim Trier, Erik Poppe, Berit Nesheim, Margreth Olin og Bent Hamer, skuespiller og regissør Liv Ullmann og skuespillerne Bjørn Sundquist, Espen Skjønberg, Toralv Maurstad og Wenche Foss.

Prisen er oppkalt etter kinodirektør og film-politiker Kristoffer Aamot og er en bronse-statue av en elg, dog ikke i solnedgang, utformet av Arne N. Vigeland.

Utfordrer tradisjonelle modeller

Årets Aamot-statuett tildeles en svært engasjert produsent som jobber sentralt i filmbransjen, både regionalt og internasjonalt. Maria Ekerhovd utfordrer tradisjonelle modeller i bransjen, er risikovillig og åpen, og ser ting fra et annet perspektiv enn mange andre. I tillegg er Maria ei dame som alltid står på, aldri gir seg eller blir stresset, og har godt og smittende humør. Maria er en kreativ og internasjonalt erfaren produsent som pusher både de mest etablerte og nye talenter til et nytt nivå.

Maria Ekerhovd har co-produsert og produsert både korte og lange filmer siden 2006. Hun ble tilbake i 2006 kjent som produsenten av Norges første Gulllpalme ved filmfestivalen i Cannes for kortfilmen «Sniffer», noe som satte Norge på det internasjonale filmkartet.

Hun produserte sine første spillefilmer i 2009, da både Pål Jackmans «Jernanger» og Gunnar Vikenes «Vegas» hadde kinopremiere. Etter den tid har den engasjerte produsenten jobbet med mange profilerte regissører som Ole Giæver, Iram Haq, Itonje Søimer Guttormsen, Jorunn Myklebust Syversen, Eskil Vogt, for å nevne noen. Hun har mottatt Kanonprisen og Edith Calmar-prisen, og filmene hun har produsert er kritikerroste og prisbefengte. Kinobransjen har mye å takke Maria Ekewrhovd for, hun har produsert filmer i mange ulike sjangre og som har gått sin seiersgang på norske kinoer. I fjor høst ble «Krigsseileren» en av årets mest sette filmer og var en viktig film som fikk store deler av befolkningen opp av sofaen etter pandemien. Hennes siste film «Ellos Eatnu – La elva leve» som hadde premiere i februar i år fikk mye oppmerksomhet på alle måter. Filmen satte dagsorden og revitaliserte debatten om samenes vilkår her til lands.

Maria ligger ikke på latsiden og i tillegg til å elske sterke farger og løping, har hun flere spennende prosjekter på gang:

Den nye filmen til Joakim Trier og Eskil Vogt og ny film med Itonje Søimer Guttormsen. Hun jobber med en ny versjon av eventyret Askepott sett fra stesøsterens perspektiv, regissert av spillefilmdebutant Emilie Blichfeldt, og hun er også i gang med sin første TV-serie, en samisk svart dramakomedie om en bryllupsfeiring i Kautokeino, som produseres for NRK.