Sean Penn slipper trailer på dokumentaren sin om Ukraina-krigen

I dag er Ukrainas nasjonaldag. I den anledning slippes den første traileren for Superpower, Sean Penns dokumentar om Ukraina-krigen, regissert av Penn og Aaron Kaufman.

Traileren viser hvordan Penn ble overrasket av invasjonen, etter å ha tenkt å lage en film om Volodymyr Zelenskyy reise fra komiker og skuespiller til å bli landets president.

Superpower inkluderer scener med Zelenskyy i Kiev da de første bombene ble sluppet over byen av russiske styrker i februar 2022. «Vi er bare vanlige mennesker som ønsker å bo i landet vårt», forteller Zelenskyy til Penn i bunkeren sin.
Penn og mannskapet hans foretok syv turer til Ukraina for å spille inn filmen, men den viser også at han diskuterer konflikt bredere. Samholdet han var vitne til, sier han til den amerikanske konservative kommentatoren Sean Hannity, «får deg til å innse hva vi har gått glipp av».

FOTO: OFFICE OF THE PRESIDENT OF UKRAINE/REUTER

Superpowers offisielle synopsis kaller Zelenskyy «den mest betydningsfulle krigslederen i moderne tid,» og legger til: «Denne en gang skuespilleren som ble president leder landet sitt i konflikt med en kjernefysisk supermakt, og blir en smeltedigel i historien. Midt i øyeblikk med lettsindighet, inspirasjon og historiefortelling på bakken viser filmen at Ukrainas supermakt ligger i styrken til lederen, folket og til syvende og sist hjertet.»

Penn snakker også med veteraner fra den russiske invasjonen av Krim i 2014, enken etter en mann som døde i Maidan, samt barn, lærere, folk som har mistet hjemmene sine, musikere og politikere. Han snakker også til de som gjennomgår militær trening, inkludert unge kvinnelige rekrutter.

I november i fjor lånte Penn en av Oscar-utdelingene sine til Zelenskyy, og sa at det var en «symbolsk dum ting» og ba ham returnere den når Ukraina hadde seiret.

Sean Penn har vunnet Oscar-priser som skuespiller for på Mystic River og Milk, og har regissert fem tidligere filmer og utgitt en roman. Han er en av Hollywoods mest fremtredende aktivister: han har uttalt seg mot presidenter inkludert George W Bush og Donald Trump og bidratt til å gi hjelp til ofrene for orkanen Katrina og jordskjelvet i Haiti i 2010.

Superpower får premiere 18. september i USA på Paramount+. Hvor den eventuelt blir tilgjengelig i Norge er ennå uklart.