Brakstart for Christer Falks folkefinansiering av «Norske Filmklassikere»

På én måned har 10 000 mennesker omfavnet Norske Filmklassikere, bevaringsinitiativet til Christer Falck og Platekompaniet. Fem filmer er allerede fullfinansiert, alle på under ett døgn. 

De neste fem dagene slippes fem titler til. – Dette avslører et langt større og entusiastisk marked for norsk filmarv og fysisk format enn vi noen gang kunne forestilt oss, sier Falck.

 

Nådde målbeløp på tre kvarter 

Torsdag 7. september lanserte Christer Falck og Platekompaniet sitt nye samarbeid, «Norske filmklassikere». Prosjektet baserer seg på folkefinansiering av norsk film, som er ment å blåse nytt liv i – og engasjement rundt – den norske filmarven. Så langt har initiativet samlet hele 10 000 mennesker inne i Facebook-gruppa Norske Filmklassikere.

Torsdag 5. oktober gikk startskuddet for første runde: Hver dag i 10 dager slippes én film til folkefinansiering via Bidra.no. Hver film må nå 50 000 kr innenfor et 30-dagers vindu for at den skal utgis i restaurert drakt på Blu-ray.

Første film var André Bjerke-filmatiseringen De dødes tjern (1958), som ble sluppet torsdag morgen kl. 09:00. Kun tre kvarter senere, kl. 09:45, var filmens målbeløp nådd.

– Det er helt utrolig! Nettsida gikk jo i stå av for stor pågang. Flere sleit med å komme seg inn, stod i betalingskø, og det var utfordrende å i det hele tatt oppdatere sida. Selvsagt hadde vi forventet at De dødes tjern skulle komme i mål, men ikke før klokka 10 en torsdag morgen, forteller Falck.

De dødes tjern ligger fremdeles ute i 25 dager til. Så langt er 346% av målbeløpet nådd med 172 789 kr fordelt på 691 givere – og dette er tall for De dødes tjern alene.

En halv million kroner på én uke 

De påfølgende dagene ble også de andre filmtitlene fullfinansiert, samtlige på under ett døgn: Knutsen & Ludvigsen (1974) med Harald Heide-Steen jr., postapokalypse-thrilleren Sweetwater (1988), Leif Juster-komedien Den forsvundne pølsemaker (1941) og Wam og Vennerøds Bryllupsfesten (1989).

– Nå har vi straks rundet en halv million kroner på én uke. Jeg tror vi ganske trygt kan si vi har avslørt et overraskende stort og sultent marked for både norsk filmarv og fysisk format, sier produktsjef for film i Platekompaniet, Erik Salvesen.

Platekompaniet håper flere vil se verdien av å satse på fysisk format, som en forlengelse av «Norske filmklassikere»-initiativet.

Håper på flere rettighetsinnehavere 

I dag, tirsdag 10. oktober, slippes sjette film ut: Reisen til julestjernen (1976). Utvalget er nøye håndplukket av Platekompaniet og Falck, med utgangspunkt i hva som er tilgjengelig av rettigheter og mulig å restaurere.

– Det er stor bredde i filmene vi legger ut for folkefinansiering. Med tida håper vi også at flere rettighetsinnehavere vil kaste seg på prosjektet. Målet er å utgi så mye av den norske filmarven som overhodet mulig, sier Falck.

Falck er også ute og fisker etter flere muligheter:

– Er det én ting jeg har erfart så langt, så er det at filmverdenen er mer komplisert enn musikkverden på alt av rettigheter, bevaring og forvalting. Jeg har blant annet måtte spore opp slektninger som sitter på private filmrettigheter, som del av dette prosjektet. Men det er moro, det, jeg kan like litt skattejakt.

Platekompaniet og Falck er selvsikre på veien videre:

– Det er jo ingen selvfølge at hver tittel skal komme seg gjennom nåløyet. Så at vi har klart å fullfinansiere 100% av titlene så langt og mere til på så få dager er spinnvilt. Nå gleder vi oss til fortsettelsen med de fem neste filmene i dagene fremover, og til kommende runder. Vi er uhyre takknemlige for den overveldende oppslutningen så langt, sier Salvesen.