Dansk film stakk av med Nordisk råds filmpris

Nordisk råds filmpris 2023 går til den danske filmen Viften av regissør Frederikke Aspöck, manusforfatter Anna Neye og produsentene Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff og Meta Lousie Foldager Sørensen.

Krigsseileren var Norges kandidat. Tildelingen ble offentliggjort tirsdag kveld, 31. oktober, under Nordisk råds prisseremoni i Operaen i Oslo.

Viften fikk sin verdenspremiere under Göteborg Film Festival 2023, og hadde så nasjonal premiere i Danmark senere samme år. Filmen ble utvalgt blant seks nordiske kandidater, av en jury bestående av ett medlem fra hvert av de nordiske landene.

Kolonihistorie

Viften har handlingen lagt til den danske kolonien på øya Saint Croix i 1848. Her bor den danske genralguvernøren Peter Von Scholten og hans elskerinne Anna. Petrine er hennes nære venninne, men også hennes eiendom. Det hele fungerer godt, inntil hviskinger om et slaveopprør setter forholdene mellom alle parter på prøve.Alt virker fredelig og vennlig, men når slavene gjør opprør, befinner Anna seg plutselig på feil side av historien.

Juryens begrunnelse for valget av Viften: “Det er sjelden man møter på en film som er så sikkert og grundig gjennomtenkt ned til minste detalj, og der en så ekstraordinært tydelig visjon fra filmskaperne bak den stråler fra hvert bilde. De serverer en vakker, søt og fargerik godbit blandet med bitter gift og ulmende raseri. Filmen er kompleks og tankevekkende, og filmskaperne snubler ikke en eneste gang når de formidler sin fortelling om en stygg del av historien.”

Nordisk råds filmpris er en av Nordens mest anerkjente filmpriser, og Danmark har tidligere vunnet for enestående filmer som Flukt (2021), Dronningen (2019) og Jakten (2013).

Med Nordisk råds filmpris følger også 300 000 DKK, som deles mellom regissør, manusforfatter og produsenter. Dette gjenspeiler at film som kunstform er resultatet av et samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene.

Nordisk råds filmpris ble delt ut for første gang på forsøksbasis i 2002 i forbindelse med Nordisk råds 50-årsjubileum. Den ble permanent i 2005, og siden har den blitt delt ut hvert år sammen med Nordisk råds andre priser for musikk, litteratur og miljøarbeid.