Den islandske filmen «Lamb» vinner Nordisk Råds filmpris 2022

Nordisk råds filmpris 2022 går til den islandske filmen Dýrið (Lamb) av regissøren og manusforfatteren Valdimar Jóhannsson, manusforfatteren Sjón og produsentene Hrönn Kristinsdóttir og Sara Nassim. De får prisen for et verk som beskrives av juryen som en unik fortelling om tap, sorg og skrekk.

Norges kandidat, Verdens verste menneske, måtte se seg slått av den islandske filmen.

Prisen ble delt ut tirsdag kveld i Helsingfors i forbindelse med Nordisk råds sesjon, og vinnerne tok imot prisen av Finlands statsminister Sanna Marin.

Vinneren av Nordisk råds filmpris får statuetten Nordlys og 300 000 DKK, som deles mellom filmens regissør, manusforfatter og produsenter, noe som understreker at film som kunstform er resultatet av et tett samarbeid mellom disse hovedfunksjonene.

Dýrið med blant andre Noomi Rapace og Hilmir Snær Guðnason i rollene er skrevet av den kjente islandske forfatteren Sjón og regissøren Valdimar Jóhannsson, som også har regissert filmen. Dýrið hadde verdenspremiere i Cannes i seksjonen Un Certain Regard 2021, der den vant prisen for originalitet.

Nordisk råds filmpris ble delt ut for første gang på forsøksbasis i 2002 i forbindelse med Nordisk råds 50-årsjubileum. Den ble permanent i 2005, og siden har den blitt delt ut hvert år sammen med Nordisk råds andre priser for musikk, litteratur og miljøarbeid.

Juryens motivering

Dýrið skaper regissøren en unik fortelling om tap, sorg og skrekk. Den høyst originale historien utforsker klassiske temaer som menneskets samspill med naturen og konsekvensene av å trosse naturkreftene.  Den handler også om det vakre og det brutale ved å være foreldre, og om hvor langt vi kan være villige til å gå for å beskytte lykken vi føler vi har krav på.

Dýrið er en foruroligende og original filmopplevelse. Dyrenes følsomhet for de minste uregelmessigheter i omgivelsene blir brukt svært effektivt for å skape en følelse av en underliggende trussel, og på en overbevisende måte understrekes dette av en konstant oppmerksom, men samtidig beskjeden kameraføring og et nifst lydbilde.

Den insisterende bruken av noen få, men betydningsfulle elementer til å framkalle en vedvarende følelse av skrekk bidrar til en visuelt effektiv og stemningsfull opplevelse.

Dýrið er en imponerende debut for regissøren, Valdimar Jóhannsson.