Filmattentat på Hitler – 80 år siden Operasjon Valkyrie

20. juli 1944 er kjent som dagen da Hitler skulle dø. Oberst Claus von Stauffenberg får en enestående sjanse til å sprenge føreren i luften og avslutte krigen. Men det var ikke det eneste attentatet på Hitler.

Historikere har avdekket mange attentatforsøk på Hitler og filmskapere elsker å fortelle dem. De mange attentatene på Adolf Hitler resulterte i at han trodde han var beskyttet av noe gudommelige. Ikke minst førte det til at rundt 5.000 mistenkte ble henrettet. Hvor nær komplottene var til å lykkes avhenger av hvilken historiker eller film man ser på. Historiker Antony Beevor har hatt mange innvendinger mot filmen Valkyrie som blant annet valg av feil skuespiller. Men det han mener er mest provoserende er hvordan filmskaperne hadde forbedret historien slik at det virket som at attentatet var nært suksessfullt. Se følgende filmer og døm selv.

Generalenes natt

Britiske The Night of the Generals (Generalenes natt, 1967) er en svært uvanlig film om andre verdenskrig, men som blant annet inkluderer et attentat på Hitler.

Etter de fenomenale suksessene med The Bridge on the River Kwai (1957) og Lawrence of Arabia (1962) hadde Sam Spiegel blitt en av de virkelig store produsentene i Hollywood. Frem til de nevnte klassikerne hadde både Peter O’Toole og Omar Sharif vært ukjente skuespillere. Nå var de internasjonale stjerner og Spiegel hadde like ambisiøse planer for den bestselgende romanen «The Night of the Generals» av Hans Helmut Kirst. Han valgte ut den ukrainske jøden Anatole Litvak som regissør, kanskje først og fremst fordi han satt på romanens filmrettigheter. Resultatet ble en kompleks fransk-britisk produksjon med grandiose scener filmet i Polen og Frankrike.

80 års markering: D-dagen og vendepunktet i andre verdenskrig på film – CINEMA

Warszawa 1942, en polsk prostituert som også jobber som tysk agent blir myrdet på bestialsk vis. En beboer i samme oppgang som drapet fant sted har i skjul observert en mistenkt. Han ser ikke ansiktet, men bemerker seg at han bærer nazistenes generaluniform. Major Grau (Omar Sharif) i Wehrmachts etterretningstjeneste starter på det som blir en besettelse av en etterforskning på jakt etter morderen. Tre generaler i Warszawa hadde ikke alibi denne natten: General von Seiditz-Gabler (Charles Gray), General Kahlenberg (Donald Pleasence) og den sadistiske generalen Tanz (Peter O’Toole) kjent som slakteren fra den russiske front. Så blir nok en person drept på like sadistisk vis.

Den er kompleks film med sine mange lag, underhistorier og omfattende fortellermateriale. På den ene siden forteller den krigens gang og en faseinndelt utslettelse av Warszawa. På den andre siden er det et slags kriminalmysterium i Hercule Poirot-tradisjon hvor Grau prøver å komme til bunns i bestialske drap. I dette tilfellet er filmen interessant da et underplot i filmen er operasjon Valkyrie, eller 20. juli-attentatet med Claus von Stauffenbergs plot for å drepe Hitler. Filmen kan oppsummeres som et britisk drama med hint av Poirot satt til Nazi-Tysklands okkupasjon av Warszawa og Paris. Til slutt nøstes alle løse tråder og filmen får en helhetlig smart og god avslutning. The Night of the Generals kan kjøpes på DVD og Blu-ray hos Platekompaniet.

Rogue Male

Samme år som Georg Elsers virkelige attentatforsøk på Adolf Hitler utspilte det seg også et annet spektakulært forsøk på å drepe der Führer.

I Geoffrey Households roman «Rogue Male», publisert i 1939, kunne man la seg underholde av et høyst fiktivt attentat på Hitler. Tittelen spiller på en aggressiv hanelefant som selvstendig streifer rundt etter å ha blitt separert fra sin flokk. Selv om det klart og tydelig var i forfatterens tanker, nevner Household aldri Tyskland, nazister eller Adolf Hitler i boken. I stedet var historiens fiendebilde åpent for tolkning. Første filmatisering av romanen var Fritz Langs Man Hunt (Menneskejakt, 1941) som ble lansert samtidig som Household gjorde sin krigstjeneste for den britiske etterretningen. Som en del av en serie thrillere for BBC laget regissør Clive Donner TV-filmatiseringen Rogue Male (1976).

Topp 11: Andre verdenskrig og slaget om Nederland – CINEMA

Tyskland tidlig i 1939. Flere gjester har ankommet Adolf Hitlers landsted Berghof, men på avstand observeres de av den britiske aristokraten og jegeren Robert Hunter (Peter O’Toole) som har Hitler i kikkertsiktet. I det han skal fyre av blir han stanset og pågrepet av Gestapo. De tror han er fra den britiske etterretningen og gjennom et brutalt avhør prøver de å finne ut hvem som har sendt ham. Hunter forteller at han kun gjorde dette som en utfordring og handlet på eget vis. Gestapo beslutter seg for å kvitte seg med ham og iscenesetter en ulykke. På mirakuløst vis overlever Hunter og flykter med fiendene i hælene. Han kommer seg etter hvert tilbake til London, men har skapt en diplomatisk krise, er utstøtt og må gå under jorden. Samtidig er agenter på sporet av ham og skal ta han av dage.

Rogue Male er en potpurri som blander konspiratorisk attentat på Hitler, flukt, overlevelse, menneskejakt og den klassiske katt-og-mus-lek med livet som innsats. Det er det klassiske rollebyttet hvor jegeren har blitt den jagede. Mystiske naziagenter går fritt omkring i Londons gater, men britiske fascister er farligere. Filmens anslag og den innledende fluktfasen er filmens sterkeste kort. BBC fant ut at sluttresultatet var av såpass høy kvalitet at de satte den opp på kino. Deretter måtte kringkasteren trekke den etter kort tid da fagforening påpekte at utbetalt honorar kun svarte til TV-rettigheter. Peter O’Toole har på sin side uttalt at dette var en av hans favoritter blant filmene han spilte i. En som hyller forfatter Geoffrey Household er David Morrell. Han skrev tematisk like «First Blood» med den velkjente karakteren John Rambo, og har uttrykt at Household hadde stor påvirkning på hans forfatterskap. Rogue Male kan kjøpes på DVD og Blu-ray hos Platekompaniet.

Valkyrie

Oberstløytnant Claus von Stauffenberg ble hardt såret under et britisk flyangrep i Tunisia i 1943. Han mistet blant annet høyre arm og ble blind på det ene øyet.

Under sin rekonvalesens skiftet han syn og ble overbevist om at naziregimet måtte styrtes. Han ble sentral i motstandskampen og planla et attentat mot Hitler. Spillefilmen Valkyrie (2008) er basert på dette 20. juli attentatet i 1944, det mest kjente av de 15 attentatene på Hitler man kjenner til. Historien er som skapt for en Hollywood-produksjon der protagonisten er en tysk offiser som vender ryggen til regimet og ønsker å ta livet av der Führer. Manuset var skrevet av Christopher McQuarrie som tidligere forfattet The Usual Suspect (De mistenkte, 1995) for Bryan Singer. Mens Valkyrie skulle bli McQuarries første i en lang rekke manus for Tom Cruise skulle det bli den foreløpig siste kvalitetsfilmen fra den en gang lovende regissøren Singer.

Topp 10: Polen og andre verdenskrig på film – CINEMA

1943, Stauffenberg er en del av en tysk panserdivisjon i Tunisia, Nord-Afrika. Under et av de alliertes luftangrep blir han hardt såret og mister det ene øyet og store deler av høyre hånd. Stauffenberg begynner å føle avsky for tyskernes ugjerninger under krigen og mener en drastisk endring må til. Tilbake i Berlin blir han den drivende kraften i en motstandsgruppe som begynner å planlegge et attentat på Hitler under en konferanse i Ulvehiet.

Det begynner lovende med et riktig fortellergrep hvor Tom Cruise i rollen som Stauffenberg snakker på tysk, før han etter hvert slår over til engelsk. Det er på den ene siden forståelig i en slik storproduksjon samtidig som det oppleves malplassert at Adolf Hitler senere i filmen snakker engelsk. Handlingsforløpet har god fremdrift med en solid spenningsoppbygning før selve attentatet og filmens nøkkelscene. Dog er helheten noe intrikat og ikke fullt så strømlinjeformet som det som sedvanlig kommer fra Hollywood. Valkyrie er ellers godt fortalt, regissert på dyktig og spennende vis selv om vi vet hvordan det hele ender. Den føles ikke for pompøs og for en gang skyld kan man si at Cruise spiller en noe neddempet karakter. Filmen byr ikke på mange krigsscener, men åpningen med scener fra Tunisia er intense og forseggjorte. Sammen med The Usual Suspect og nazismerelaterte Apt Pupil (Den gode elev, 1998) kan man si at Valkyrie utgjør Bryan Singers tre mest interessante filmer. Den samme historien har blitt fortalt flere ganger. I Tyskland kom Der 20. juli (The Plot to Assassinate Hitler, 1955), som fikk skryt for sin dokumentariske realisme, fulgt av Es geschah am 20. juli (It Happened on July 20th, 1955) med en litt annen vinkling. TV-filmen The Plot to Kill Hitler (1990) var laget for Warner Bros. Television mens Stauffenberg (Attentatet mot Hitler, 2004) var laget for tysk TV. Valkyrie er utgitt på DVD og Blu-ray i Norge og kan sees på Amazon Prime.

Elser 13 minutter etter Hitler

Ølhallen Bürgerbräukeller i München hadde vært åsted for det såkalte ølkjellerkuppet i 1923 hvor Hitler erklærte at en nasjonal revolusjon var i gang.

Siden 1933 skulle Hitler hvert år holde en tale her i forbindelse med årsdagen for det nazistiske kuppforsøket. Til markeringen i 1939 var det derimot en mann som forsøkte å opponere mot Hitler. Som filmen så fint beskriver det selv er den basert på den sanne historien om mannen som forsøkte å stoppe krigen før den begynte. Det er vanskelig å ikke se Elser (Elser 13 minutter etter Hitler, 2015) opp mot den mer påkostede og actionfylte Valkyrie, men Elser er i aller høyeste grad like interessant. Selv om den første filmatiseringen Georg Elser – Einer aus Deutschland kom i 1989 var det da historikeren Hellmut G. Haasis publiserte en biografi om Elser i 1999 at hans historie for alvor ble kjent. Oliver Hirschbiegel hadde vært opptatt av Hitler siden ung gutt og etter den internasjonale suksessen til Der Untergang (2004) var det høye forventninger til en ny krigsfilm fra nettopp ham. Han hadde tidligere takket nei til et manus om Elser da det hadde for mye amerikansk struktur, men da han fikk en ny revidert versjon så han muligheten til å kunne presentere det daglige landsbylivet før det ble totalforandret da Hitler kom til makten.

Topp 20: Andre verdenskrig sett gjennom Hollywoods briller – CINEMA

Munchen 8. november 1939. Dynamitt legges forsiktig på riktig plass i nærheten av en talerstol. En mekanisme testes ut av en svett, nervøs og skjelvende kropp. Møbelsnekkeren heter Georg Elser og på grenseovergangen til Sveits blir han stoppet av tyske soldater på grunn av sitt frontkjempermerke på jakken. Det har vært et feilslått attentat mot føreren og hvor halve taket til Ølhallen Bürgerbräukeller har rast sammen. Føreren forlot ølhallen like før bomben gikk av, men syv personer omkommer og 63 blir såret. Georg Elser hadde kunnet forandre verdenshistorien og reddet millioner menneskers liv – om han bare hadde fått 13 minutter til. Nå sitter han i avhør samtidig som hans familie bringes til Berlin med mørke utsikter.

Spenningen om hvordan dette går er ikke essensen i fortellingen. Denne filmen vektlegger forhistorien og følgene etter attentatet. Etter arrestasjonen bruker Sikkerhetspolitiet svært intense metoder for å tvinge sannheten ut av Elser. Føreren vil ha en tilståelse og Goebbels trenger noe som han kan gi til pressen. Mens avhøret pågår tas vi tilbake i tid til 1932 da Elser reiser hjem til sine foreldre og forelsker seg samtidig som Hitler vinner valget. Slik forsøker filmen å finne ut mer om hvem Elser var og om hans bakgrunn. Elser befinner seg stadig mer involvert i hjembygdforeningen med arbeiderparoler og motstand mot nazistene. Medlemmer av partiet arresteres og sendes til arbeidsleirer, noe radikalt må gjøres mot ledelsen. Tyskland er i ferd må å gå i feil retning. Det er fortalt på nøkternt vis gjennom tilbakeblikk under avhøret og hopping i tid mellom filmens nåtid i 1939 og fortid i 1933. Dette fungerer godt og det bygges gradvis opp med god spenning og fremdrift. Det er dystert, fargeløst og med verken glede eller håp. Slik skildrer filmen et land og et folk med mørke framtidsutsikter. I dag ansees Elser som en motstandsmann og filmen kan sees på Filmoteket, SF Anytime og Blockbuster.