«iHuman» – dystopisk tankevekker

5

Dette er den mest skremmende filmen jeg har sett på lenge. Tonje Hessen Scheis dokumentarfilm iHuman er et dypdykk inn i hvordan kunstig intelligens (KI) og algoritmer tar over styringen av livene våre. 

Vi har alle fått med hvordan KI og algoritmer ble brukt under presidentvalget i USA av Cambridge Analytica for å påvirke velgerne. KI omgir oss i hverdagen – nesten uansett hva du gjør. Det er et sterke verktøy som kan brukes både positivt og negativt.

Ikke minst ansikstgjenkjenningsteknologien har kommet langt. Vi alle opplever litt av det i hverdagen på Facebook når den gjenkjenner personer på bildene dine. I Kina bruker myndigheter denne teknologien til å overvåke sine egne innbyggere både når de går på rødt lys og for å undertrykke minoriteter som uigurene i hverdagen. iHuman viser den politiske og sosiale konsekvensene at  denne utviklingen som bare aksellerer – og til dels er uten politisk styring.

iHuman (2019) 99min | Documentary | 13 March 2020 (Norway) Summary: The documentary follows the booming artificial intelligence industry, what opportunities and challenges it brings and its impact on the global community.
Countries: NorwayLanguages: Chinese, English

Grundig

Hessen Schei gjorde seg bemerket med dokumentarfilmen Drone for seks år siden – om CIA sitt hemmelige program for drone-krigføring.  Som i den forrige filmen vitner iHuman om grundig research. Hun går inn til kjernen og intervjuer de toneagivende inne KI – inkludert “far til KI” Jürgen Schmidhuber og og Ilya Sutskever, som er sjefsforsker ved Elon Musks OpenAI.

Hessen Scheis film har en vitenskapelige tilnærmingen, men hun lar også menneskerettsadvokater og journalister komme til ordet. De forteller om hvordan denne teknologien brukes – og ikke minst misbrukes. Algoritmene er over alt i dag og påvirker de avgjørelsene vi tar i hverdagen.

Intervjuer med eksperter kan fort oppleves som tørrprat, men filmskaperen gjør grep visuelle grep som holder deg fanget. Når hun viser hvor mye data som deles om deg på daglig basis er det all grunn til å bli skremt.

Dystopisk

KI er et stort område å dekke i en film. Til tider føles det overveldende, men filmskaperen løser det både pedagogisk og visuelt.  Når man ser hvordan diktaturer allerede bruker teknologien er det skremmende. Det blir man ikke mindre skremmende når psykolog Michal Kosinski, hvis forskning sies å ha inspirert etableringen av Cambridge Analytica, hevder at datamaskiner kan analysere fysiologiske trekk for å bestemme en persons seksualitet og til og med deres politiske tilbøyeligheter.

Etter å ha sett filmen, fremstår dagens corona-virus som en bagatell opp mot den utfordringene den teknologiske utviklingen og algoritmene stillere oss ovenfor i fremtiden. Hessen Schei fremstår heller ikke som noen optimist etter å ha jobbet i flere år med dokumentaren, hun vektlegger først og fremst farene ved teknologien og siter Stephen Hawking i starten: “Suksess med å skape KI kan være den største suksess i menneskets historie. Dessverre kan det også være den siste.»

iHuman er viktig film ikke bare for de teknologisk og politisk interesserte, men for alle som vil forstå den utviklingen som mer og mer styrer vår hverdag.