Familiefilmer dere kanskje ikke har sett – de beste valgene

Føler du at familien har sett hver eneste av storfilmene til Disney eller Pixar? Begynner både barn og voksne å kjede seg med barnekanalene som stadig sender de samme seriene og filmene?

Kanskje det er på tide å finne noen gullkorn blant de litt mer ukjente familiefilmene, som aldri helt kom seg opp til toppen av topplistene eller som ble markedsført med de samme milliardresursene som Frost eller den lange rekken med Lego-filmer. Eller kanskje tiden er inne for å se noen skikkelige klassikere på nytt.

Familiefilmer ikke trenger å være tegnefilmer med enkel historie

Det er helt sikkert mange familier som har grodd fast i strømmetjenestenes barnekategori eller bare ser på animasjonsfilmer. Det er likevel en helt unødvendig begrensning, så lenge som man følger med på aldersgrensene.

Husk også på at det virkelig ikke er så enkelt som at alle animasjonsfilmer er barnefilmer. Det er helt sikker flere småbarnsforeldre som har sett på den danske filmen Rutete Ninja, for å så kaste seg etter fjernkontrollen i panikk noen minutter senere. Noen tegnefilmer har attenårsgrense av en god grunn og denne filmen anbefaler vi virkelig ikke til barnefamilien.

Samtidig bør man ikke skygge unna mer seriøse temaer, forutsatt at man har et godt forhold til hvordan alle familiemedlemmer håndterer problemstillingene. Et godt eksempel er den tidløse klassikeren E.T. fra 1982. Historien om utenomjordingen som er strandet på jorden er en av verdens aller mest kjente filmer, men sannsynligvis er det faktisk ikke så mange av dagens barn og ungdommer som har fått den med seg? Dessverre er det enklere Amerikanske underholdningsfilmer fra den samme tidsalderen, som for eksempel Hjemme alene-serien, som fortsatt får oppmerksomhet. Det er mange sterke temaer i E.T., samtidig som det er et viktig familiedrama i bakgrunnen.

Hvis man går et lite steg videre kan også en film som Rain Man fra 1988 være en fin familiefilm. Det er kanskje ikke like enkelt å engasjere 7-åringen med en historie blottet for utenomjordiske skapninger eller lignende, men for de litt eldre barna kan Rain Man være en relevant historie. Filmen har en aldersgrense seks år. Tilsvarende E.T. så er det egentlig et familiedrama, og historien om forholdet mellom to brødre er helt sentralt. Ikke minst er Rain Man en film som fortsatt er svært relevant i forhold til hvordan man som enkeltperson eller samfunn behandler de som er litt annerledes blant oss.

Noen foreldre vil kanskje skygge unna for enkelte av temaene i denne filmen, som festing i Las Vegas og pengespill, men det er temaer som barn og unge uansett møter i dagens samfunn. Å introdusere slike temaer i en fin historie kan heller omvendt være positivt. Det kan kanskje være med på å legge til rette for et sunt og balansert forhold til pengespill senere. I dag er denne typen spill mer tilgjengelige enn noensinne. Det er selvfølgelig 18 års aldersgrense på alle pengespill på nett og hvis man vil lære mer om ansvarlig spill og hvordan man kan snakke om et sunt forhold til pengespill, så kan man bruke ressurser på Nordicbet casino eller nettsidene til andre tilsvarende større aktører.

Norske familiefilmer som fortjener litt oppmerksomhet

Norske barnefilmer har fått et oppsving de siste årene og det produseres relativt mange barnefamilier hvert år. Storfilmene trekker mange seere til kinoene og filmer som Dyrene i Hakkebakkeskogen, Karsten og Petra eller filmene med Gråtass eller Brillebjørn står for en stor andel av visningene og inntjeningen til norske familiefilmer.

Det er helt åpenbart at disse filmene er ment for de yngste barna og kanskje er det også et tegn i tiden at det er barnefamilier med små barn som er en av de viktigste målgruppene for kinoene. Kanskje er det for risikabelt å lage familiefilmer som retter seg mot de større barna, der kinofilmer konkurrerer med alt fra YouTube til Minecraft og PUBG.

Derfor kan det kanskje være greit å ta et par steg tilbake og ta en titt på noen av de norske familiefilmene som har fått noen år på nakken. Da tenker vi ikke på Flåklypa, som vel nesten er obligatorisk pensum for de aller fleste norske barn.

Skuespillerne i Tsatsiki snakker stort sett svensk, men denne filmen er likevel en felles svensk-dansk-norsk-islandsk produksjon fra 1999. Historien er svært relevant den dag i dag, med temaer som kjærlighet, det å høre til i en familie og hvordan det er å leve med kun en forelder, samt savnet etter en far.

Pitbullterje er en mer humoristisk historie fra 2005 og filmen fikk Amanda-prisen i kategorien Årets barne- og ungdomsfilm påfølgende år. Her blandes seriøse temaer, som å måtte ta vare på sine egne foreldre, med humor og tøys som vil passe alle fra omtrent syv års alder.

Døden er et tema som mange foreldre er redde for, men det finnes flere gode barnefilmer som tar seg av det. Kule kidz gråter ikke er en fin historie fra 2014, om en aktiv jente som rammes av leukemi. Film skal selvfølgelig være god underholdning, men samtidig er det mange viktige lærdommer å hente fra filmer som denne. Tross alt vil vi alle møte døden og alvorlig sykdom mange ganger i livet.

Bare skyer beveger stjernene er enda et eksempel innenfor denne kategorien. Denne historien er fra 1998 og historien dreier seg om elleve år gamle Maria og hvordan hun håndterer at lillebroren dør av kreft. Temaene er tunge, men samtidig handler denne filmen om hvordan man kommer tilbake til livet, selv i en situasjon der alt er mørkt. På den måter er Bare skyer beveger stjernene en fortelling med en svært positiv undertone.

Oppsummert er rådet faktisk å se litt forbi de glattpolerte produksjonene der man kan avsløre utfallet allerede før filmen har begynt. La familiefilmene utfordre og stille spørsmål. Film er et utrolig sterkt verktøy og det er leit om man kaster bort tiden på de samme filmene med enkle eller fraværende historier. Hvem vet, kanskje du legger til rette for en ny generasjon filmfantaster?