European Film Awards: «Et glass til» den store vinneren

Danske Et glass til ble den stor vinneren på European Film Awards lørdag kveld. Filmen fikk prisen for beste regissør, beste mannlige skuespiller og beste manus. I tillegg ble den kåret til European Film 2020.

Thomas Vinterberg stakk lørdag kveld av med European Film Award for beste regissør for Et glass til. Seks regissører var nominert til prisen – blant dem Maria Sødahl for den delvis selvbiografiske Håp. Hun ble forøvrig betegnet som «the wonderful Swedish director» av Agnieszka Holland under prisutdelingen.

I tillegg delte Thomas Vinterberg prisen for beste manus med Tobias Lindholm. Som ikke det var nok, ble Mads Mikkelsen kåret til Beste skuespiller for sin rolle i den danske suksessfilmen som også ble kåret til European Film 2020.

Thomas Vinterberg og Et glass til gjorde nærmest rent bord på European Film Awards lørdag kveld.

Blant de seks nominerte til prisen for Beste kvinnelige skuespiller var det to norske skuespillere: Ane Dahl Torp var nominert for rollen i den svenske filmen Charter og Andrea Bræin Hovig for hovedrollen i Maria Sødahls Håp.  Prisen gikk imidlertid til  tyske Paula Beer for hennes rolle i Undine.

Norske Gunda var var nominert i klassen for Beste dokumentarfilm. Prisen gikk til rumenske Collective av Alexander Nanau. Filmen  følger et team av etterforskere i den rumenske avisen Gazeta Sporturilor mens de prøver å avdekke et omfattende svindel i helsevesenet hvor moguler og politikere beriket seg og førte  til uskyldige borgers død.

Hele prisutdelingen foregikk online fra studio i Berlin og med de nominerte i sine hjem på link. Det la en aldri så lite