ZURICH, SWITZERLAND - SEPTEMBER 24: Christian Jungen (Artistic Director ZFF) speaks at the opening ceremony of the 16th Zurich Film Festival at Kino Corso on September 24, 2020 in Zurich, Switzerland. The Zurich Film Festival 2020 takes place from September 24 until October 3. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images for ZFF)

Klart for ny utgave av filmfestivalen i Zurich

En av Europas største festivaler gjør seg klare.

Zurich Film Festival (ZFF) har siden oppstarten i oktober 2005 utviklet seg til å bli en av Europes fremste filmfestivaler, med en lang rekke premierevisninger og besøk av store stjerner. De siste årene har store navn som Kristen Stewart, Johnny Depp, Richard Gere, Susan Sarandon, Woody Harrelson og Christoph Waltz gjestet den sveitsiske festivalen.

Bredt program

I høst er det klart for den 17. utgaven. Programmet er foreløpig ikke sluppet, men i tradisjonen tro vil flere av de store snakkisene fra Cannes og Sundance vises – i tillegg til en rekke internasjonale premierevisninger. De siste årene har en rekke norske filmer blitt vist. Blant disse finner vi titler som Benjamin Rees dokumentarfilm Magnus og Rune Denstad Langlos Welcome to Norway.

Filmene i hovedkonkurransen konkurrerer om Golden Eye – festivalens hovedpris, mens andre seksjoner er viet til gallavisninger, nye stemmer og spesialvisninger. Festivalen står dessuten for flere, store arrangementer, som ZFF Academy, Zurich Summit og Film Music Competition, noe som gjør ZFF til en viktig arena for nettverksbygging i bransjen.

Filmkomponist hedres

Årets ærespris går til den Oscar®-vinnende komponisten Mychael Danna. Han komponerte sin første musikk allerede i 1987. Siden den gang har han laget musikken til mer enn 100 filmer og serier, deriblant Life of Pi (2012), Little Miss Sunshine (2006) og Moneyball (2011). Gjennom karrieren har han jobbet med flere av de store regissørene som Terry Gilliam, Atom Egoyan og Joel Schumacher. Han har et mangeårig samarbeid med sin bror Jeff Danna, som også er en komponist. Brødrene samarbeidet nylig om musikken til Disney Pixar-animasjonsfilmen Onward (2020). Mychael Danna skal også være juryleder for International Film Music Competition – en utdeling som avholdes i Tonhalle Zurich.

Zurich Film Festival beskriver selv festivalen som «en plattform for de mest lovende filmskapere fra hele verden». Festivalen er også en viktig møteplass mellom filmskapere, filmarbeidere, distributører og ikke minst publikum.

Årets filmfestival finner sted i perioden 23.september-3.oktober.

Forsidebilde: Festivalsjef Christian Jungen under åpningen av fjorårets festival, foto av © Andreas Rentz/Getty Images for Zurich Film Festival.