«Nattebarn» – modig og personlig dokumentar om psykisk helse

5

Nattebarn er en rå, usminket og personlig dokumentar om unge menesker som  sliter med psykisk helse.

i 2017 gjorde Petter Aaaberg et selvmordsforsøk, men ble stoppet av politiet. Han hadde i flere år slitt angst og skamfølelse og hadde fått påvist flere diagnoser  – ADHD  og emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse.

På den tiden var han  student ved Nordland kunst- og filmhøyskole i Kabelvåg. Medstudenten og kameraten Kameraten Sverre Kvamme  stilte opp for ham og mente at Petters problemer kunne være et utgangspunkt for en film om unge mennesker som sliter psykisk. Nå fire år seinere er Nattebarn klar for kino.

Usminket

Da de var ferdige på skolen i Lofoten lastet de to bilen med filmutstyr og og satte kursen for Oslo og ut i nattemørket i jakten å andre unge mennesker som sliter.  det er møte med mennesker som har fått utdelt og har en tyngre bagasje å bære enn de fleste.

Vi møter blant annet heroinisten Cornelia, overgrepsofferet og selvskaderen Monica, kokainavhengige Oliver og Emma som er født i feil kropp og vil bytte kjønn – og black metal-musikeren Oliver som snorter kokain og drikker Jack Daniels ret fra flasker for å døyve smerter og en kjærlighetssorg som drar ham ned mot avgrunnen.

I en tid hvor kjendisenene daglig står frem i tabloidene og på Instagram og snakker ut om sine bomullsproblemer, leverer Aaberg og Kvamme en knyttneve av en film som gir deg en mental uppercut.

Samtidig balanserer filmen på stram line når den tar oss helt inn i det personlige til de involverte og er til tider vond å se.

Filmskaperne spares oss hverken for sammenbrudd, selvskading eller heroinskudd. De to filmskaperne greier likevel den vanskelige balansegangen.

Petters problemer og hans møte med andre som sliter er det som binder denne nattsvarte fortellingen sammen, men det er samtidig en film om håp.Resultatet er en viktig film som fortjener et stort publikum.